Index Vakbarát Hírportál

Ezek után garantáltan lehajtja a WC fedelét

2022. december 12., hétfő 18:30

Bár azt hinnénk, dolgunk végeztével egy egyszerű öblítéssel minden vécében megtelepülő kórokozótól megszabadulhatunk, ezt koránt sincs így. Egy friss kutatás megdöbbentő dolgokra világított rá.

Az aeroszolok számtalan fertőző betegséget, többek között a SARS-CoV-2-t, az influenzát és a norovírust is terjeszthetik – tévhit azonban, hogy ezeket csak például tüsszentéssel lehet a levegőbe juttatni. Egy friss, John P. Crimaldi, Aaron C. True, Karl G. Linden, Mark T. Hernandez, Lars T. Larson és Anna K. Pauls által végzett kutatás kimutatta ugyanis, hogy miközben a vécé tartalma a csatornába kerül, addig annak egy része valójában felfelé száll.

Mindezt persze szabad szemmel nem látjuk, így úgy hihetjük, hogy a mosdóból való távozás után egy teljesen higiénikus környezetet hagyunk magunk mögött, a valóság azonban ennél sokkal kiábrándítóbb. Az öblítés során a vécécsészéből kilövellő aeroszolok megvilágításához a kutatók egy lézert használtak, melynek segítségével ne csak azt figyelték meg, hogy mekkora mennyiségű aeroszol jut a levegőbe, hanem azt is, hogy az általánosságban milyen sebességgel halad felfelé.

A kutatást egy, az észak-amerikai nyilvános mosdókban általánosan használt vécén végezték el, amely teljesen új volt, és kizárólag csapvízzel volt megtöltve.

Mint az az általuk készített ábrán is látható, ezek a levegőben szálló részecskék gyorsan, másodpercenként akár 2 méteres sebességgel is kilövellhetnek, oldalirányban azonban gyorsabban terjednek, mint felfelé – a 1,5 méteres magasságot körülbelül nyolc másodperc alatt érték el. A vízrészecskék többnyire hátrafelé, a hátsó fal irányába tartottak, de mozgásuk kiszámíthatatlan volt, így csak idő kérdése volt, hogy az aeroszolfelhő mikor éri el a labor mennyezetét, ahonnan már nem volt hová mennie, így lassan szétterjedt az egész térben.

Míg a legnagyobb cseppek általában másodperceken belül leülepedtek a különböző felületeken (például a csempén), addig a kisebb részecskék (az 5 mikronnál, azaz a méter egymilliomod részénél kisebb aeroszolok) percekig vagy még tovább is lebegtek a levegőben. Mint azt a kutatók hozzátették, a labor egy teljesen zárt tér volt, így például mozgó emberek sem tartózkodtak benn, akik éles körülmények között súlyosbíthatják a helyzetet, mozgásukkal ugyanis sokkal gyorsabban összekeverhetik a részecskéket.

De miért lehet ez veszélyes?

Egyrészről azért, mert egyáltalán nem higiénikus. Másrészről pedig azért, mert – mint ahogy azt korábban is említettük – a különböző aeroszolok többféle vírust is magukban hordozhatnak. A Covid–19-vírus például az úgynevezett ACE-2 receptorokhoz kapcsolódik a hámsejtek felszínén, amelyek jelen vannak a tüdőben és a tápcsatorna teljes területén egyaránt. A betegség alatt az orvosok megfigyelték, hogy nagy mennyiségű vírus ürül a széklettel, sőt még olyankor is pozitív lehet egy már gyógyultnak nyilvánított koronavírusos beteg anális tesztje, amikor az orr- és garatváladékból már nem mutatható ki a kórokozó – ilyen esetekben pedig egy felhajtott fedéllel végzett öblítés szó szerint egy koronavírus-bombává varázsolhatja vécéjét.

A levegőben szálló részecskék ráadásul nemcsak hosszabb ideig lebegnek a levegőben, hanem az orron keresztül is sokkal könnyebben juthatnak be a szervezetbe, így a tüdőbe is, ami veszélyesebbé teszi őket az emberi egészségre.

Ha valami olyasmiről van szó, amit nem látunk, könnyű úgy tenni, mintha nem is létezne. De ha egyszer megnézik ezeket a videókat, soha többé nem fognak ugyanúgy gondolni a vécéöblítésre. Azáltal, hogy drámai vizuális képeket készítünk erről a folyamatról, tanulmányunk fontos szerepet játszhat a közegészségügyi üzenetek közvetítésében is

– magyarázta John Crimaldi, a tanulmány vezető szerzője egy nyilatkozatban. A kutatásról egy látványos összegző videó is készült, melyet alább tekinthet meg:

(Borítókép: Mary Turner / Getty Images)

Rovatok