Index Vakbarát Hírportál

A NASA felbocsájtotta első globális vízmérő műholdját

2022. december 16., péntek 13:06

Ma kora reggel landolt az űrben az a SpaceX rakéta, ami egy amerikai–francia földi vízkészleteket mérő műholdat szállított. Elon Musk Falcon 9 rakétája vitte a SWOT-műholdat, ami mostantól monitorozza a bolygó vizeinek viselkedését.

Ma kora reggel bocsájtották fel az űrbe a SpaceX rakétát, ami egy amerikai–francia műholdat szállított, hogy elsőként mérje fel az űrből a Föld felszíni vizeit.

Elon Musk Falcon 9 rakétája hajnali 3:46-kor startolt el a Földről. Hasznos rakománya, a Surface Water and Ocean Topography műhold (SWOT), ami nagy felbontású mérési eredményeket analizál a földi vizekről. A SWOT képes áthatolni a felhőtakarón és a sötétségen, vagyis időjárástól és a napszaktól függetlenül végezhet megfigyeléseket. Ha minden a tervek szerint halad, a műhold néhány hónapon belül megkezdi a kutatási adatok előállítását.

A bolygóról 21 naponként legalább kétszer gyűjt adatokat az időjárási és éghajlati előrejelzések megerősítésére, az édesvízkészletek monitorozására. A műhold alkatrészeit a NASA Los Angeles melletti Jet Propulsion Laboratóriumában építették a francia űrügynökség, a CNES segítségével.

A küldetés egyik fő célja, hogy feltárják, az óceánok hogyan szabályozzák a globális hőmérsékletet.

A SWOT segítségével a tudósok megérthetik, miért és mikor kezdik el az óceánok a nagy mennyiségű hőt kibocsátani a légkörbe, ahelyett, hogy elnyelnék – így fokozva a globális felmelegedést.

A SWOT rendszere képes azonosítani a kisebb felszíni jellemzőket is, ennek segítségével lehet tanulmányozni az óceánok emelkedő szintjét és ennek hatásait a part menti területekre. A műhold pontosabb adatai segítenének megjósolni, hogy az áradások milyen messzire hatolhatnak be a szárazföldön, a sós víz mennyire árasztja el a torkolatokat, a vizes élőhelyeket.

SWOT hároméves küldetése során számbavételezi a Föld vízkészleteit, ez lehetővé teszi a kutatóknak, hogy jobban nyomon kövessék a folyók, tavak mennyiségének növekedését, csökkenését évszakonként vagy egyéb időjárási események során.

(Borítókép:  Patrick T. Fallon / AFP)

Rovatok