Index Vakbarát Hírportál

Minden háziasszony rémálma: támad a láthatatlan penész

2022. december 16., péntek 05:41

Lefolyóinkban rengeteg gombafaj él, néhányuk komoly kockázatot jelenthet egészségünkre. A Readingi Egyetem új tanulmánya szerint a különböző mellékhelyiségek gombaközösségei sok mindenben hasonlóak, abban is, hogy nem veszélytelenek az emberi szervezetre.

Egy újabb, a közvetlen környezetünkben lévő, minden háztartásban megtalálható dologról derült ki, hogy potenciálisan halálos kórokozókat rejt.

Ártatlannak tűnő, a látókörünkből általában kieső kis lyuk a lefolyó, amire épp csak annyi gondot fordítunk, hogy néhanapján belelöttyintünk némi ecetet, alaposabbak esetleg még szódabikarbónát is szórnak rá, de ennél messzebb nem szoktunk menni a vele való törődésben. Pedig a szivacsokkal együtt a baktériumok és gombák melegágyai, de nemcsak a konyhai lefolyók, hanem a fürdőszobai vízleeresztők is.

Egyetemi gombák

A Readingi Egyetem és az Egyesült Királyság Ökológiai és Hidrológiai Központjának kutatói új tanulmányukban több mint 250 mellékhelyiség lefolyóját vizsgálták meg az egyetem területén.

Soon Gweon, az egyetem bioinformatikusa vezette a kutatócsoportot, ami pamut törlőkendővel gyűjtött mintákat a lefolyókból és vízvezetékekből. Pontosan dokumentálták a vizsgált tárgyak helyeit, azt, hogy női vagy férfi WC-ből vették a mintát, hogy meleg vagy hideg vízzel öblítettek az analízis előtt, majd a mintákból kinyerték a DNS-t, polimeráz láncreakciót (PCR, amivel milliárdszorosára növelhették a vizsgálandó DNS-szakasz mennyiségét) és bioinformatikai feldolgozást alkalmaztak, hogy azonosítsák a csővezetékek mikrobiális lakóit.

Az eredmények alapján lefolyóinkban változatos gombaközösségek népesítik be a sötét penészdzsungeleket. 375 gombanemzetséget tudtak azonosítani és 7 különböző gombatörzset, de a sokféleség ellenére a gombaközösségek rendszertanilag hasonlóak voltak. Vagyis a gombák nem nagyon variálódtak sem mennyiségben, sem fajtában a különböző egyetemi épületekben és mellékhelyiségekben.

A kutatók nem tudják, mi az oka a hasonlóságoknak, hipotézisük szerint a csapok használói befolyásolhatják, hogy milyen gombák szaporodnak el a lefolyókban és talán az egyetemi hallgatók hasonló viselkedése idézi elő a hasonló gombafajokat.

A mikrobák veszélyei

A talált mikrobák legtöbbünkre nem jelentenek veszélyt, de az immunhiányosoknál súlyos fertőzéseket okozhatnak.

A tanulmány szerint a lefolyók jó élő- és szaporodási helyet jelentenek a penészgombáknak, élesztőgombáknak, amik más súlyosabb fajok elterjedését is elősegíthetik.

Az eredmények főleg az immunhiányos embereknek jelenthetnek segítséget, hogy figyeljenek jobban a rejtett kórokozókra. Ilyen például a Fusarium, az egyik legelterjedtebb mikroszkopikus gomba, aminek toxinjai komoly betegségeket okozhatnak.

Gweon és munkatársai szerint a lefolyók és mosogatók a folyamatos nedvesség, a szinte állandó hőmérséklet, a mosószerek által előidézett magas pH-érték, a lehetséges szerves anyagok felhalmozódása miatt jelentenek ideális élőhelyet a gombáknak. De ellenállóknak kell lenniük a forró vízzel, a változó savtartalommal, a vegyi anyagokkal szemben – egyes fifikás gombák a mosószereket táplálékforrásként hasznosíthatják.

A kutatók jelentése szerint a legelterjedtebb az Exophiala volt, a fekete élesztőgomba egyik faja, ami bőr- és felületi fertőzéseket is okozhat.

(Borítókép: Getty Images)

Rovatok