Index Vakbarát Hírportál

Babyboom a Győri Állatkertben

2022. december 22., csütörtök 08:54

A 2022-es év pozitívan zárult a győri Xantus János Állatkert számára.

A tél kezdete hatalmas örömöket hozott a győri állatkert számára, miután új apróságok jöttek világra. A 2021-ben beköltözött pápaszemespingvin-kolónia a Spooky nevet kapó pingvinfiókával gyarapodott. A fiókát két hónapos koráig a gondozói kézzel nevelik, hogy megszokja a közelségüket.

A november eleji szomorú esemény a csimpánzoknál kicsit visszafogta az állatkerti lendületet. Lara, Európa legidősebb csimpánza váratlanul, de békésen távozott. De az állatok nem sok időt hagytak a szomorkodásra, ugyanis alig néhány hétre rá megszületett Bianca második gyermeke, Nadine.

A Győri Állatkert csimpánzcsaládja ezzel megtartotta a mesebeli hetes létszámot, így továbbra is ők Magyarország legnagyobb csimpánzcsapata.

Győrben egyedüliként él szaporodóképes földimalacpár. A győri hím, Jar-jar, előző párjával 2010 tavaszán bekerültek a hírességek közé azzal, hogy az ő kicsinyük lett Magyarország első földimalacbébije.

Akkor a világon ő volt a harmadik kis földimalac, amely állatkertben született, 2015-ben pedig megszületett a kishúga is.

2019 szeptemberében a valenciai állatkertből érkezett Sofie, az új nőstény földimalac, aki Jar-Jarral újabb szenzációval lepték meg gondozóikat 2022. november végén.

A lassan egy hónapos kis földimalac jelenleg az állatkert állatorvosánál lakik a család szeretett tagjaként.

Ennek az az oka, hogy az anya, Sofie, még nagyon fiatal, ez volt az első vemhessége, és még tapasztalatlan a nevelésében. Az apróság háromóránként eszik, etetések után pedig mély álomba merül. Háromhetesen a tejpótló mellett már a bébitápot is kóstolgatja.

Mi fán terem?

A Győri Állatkert az afrikai földimalacot Európai Fajmegőrzési Program keretei között tenyészti a kontinensen egyedülálló sikerességgel. A földimalac Afrikában, a Szahara alatti területeken él.

Termeszekkel táplálkozik, a termeszvárak szétbontásában mesterien használja termetes ásókarmait. Akár tízméteres gödröket is ás magának, amelyeket a környék többi állata is előszeretettel kibérel, ha már elhagyatott.

(Borítókép: A győri állatkertben született földimalacot eteti gondozója 2022. december 21-én. Fotó: Krizsán Csaba / MTI)

Rovatok