Index Vakbarát Hírportál

Ezeknek az embereknek halálos méreg lehet a kávé

2022. december 27., kedd 21:24

Új kutatások szerint a magas vérnyomással élőknél már két csésze kávé is végzetes lehet. Ugyanez azonban nem mondható el a szintén koffeintartalmú zöld teáról.

Egy átfogó japán vizsgálatban több mint 6570 férfit és 12 ezer nőt vizsgáltak, akiknek az életkora a kutatás kezdetekor 40–79 év közé esett. A résztvevőktől 19 éven keresztül gyűjtötték az orvosi adatokat 2009-ig, monitorozták az életvitelüket, táplálkozási szokásaikat, egészségügyi állapotukat. A vizsgálat ideje alatt  842-en hunytak el szív- és érrendszeri betegségek miatt.  

Fekete kávé vagy zöld tea?

Napi egy csésze kávé vagy zöld tea nem mutatott semmilyen káros hatást a magas vérnyomásúak körében sem, de a vizsgálat eredményei szerint a súlyos magas vérnyomásos betegek között, akiknek a vérnyomása rendszeresen 160/100 Hgmm-es (higanymilliméter) vagy annál magasabb, a napi legalább két csésze kávé fogyasztása megduplázza a keringési elhalálozás rizikóját. 

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerhatóság, a Food and Drug Administration (FDA) számaiból tudjuk, hogy egy bármilyen (zöld, fekete) csésze tea körülbelül 30-50 milligramm koffeint tartalmaz, de egy ugyanekkora kávé már 80-100 milligrammot.

Korábbi kutatások szerint napi egy kávé még segíthet is a szívrohamon átesetteknek, mert csökkenti a halálozási kockázatot, az egészségeseknél pedig szívroham- és stroke-megelőzési hatással bír. Több tanulmány szerint a rendszeres kávéivás csökkenti egyes krónikus betegségek – például a 2-es típusú cukorbetegség és egyes daganatok – kialakulásának lehetőséget.

Hiroyasu Iso, a tokiói Nemzeti Globális Egészségügyi és Gyógyászati Központ egészségpolitikával foglalkozó kutatóintézetének igazgatója és az Oszakai Egyetem professzor emeritusa, a tanulmány rangidős szerzője úgy nyilatkozott:

Ismereteink szerint ez az első olyan tanulmány, amely összefüggést talált a napi két vagy annál több kávé elfogyasztása és a keringési eredetű halálozás között a súlyos magasvérnyomás-betegeknél.

A zöld tea valószínűleg a polifenolok miatt jó, ezek a növényekben megtalálható vegyületek antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású tápanyagok.

(Borítókép: Faisal Khan / Getty Images)

Rovatok