Index Vakbarát Hírportál

A nők vagy a férfiak töltenek több időt az ágyban?

2022. december 28., szerda 15:52

A napi stressz, a családi és munkahelyi problémák mind-mind hatással vannak az alvásidőnkre és az alvásunk minőségére is, így talán nem meglepő, hogy egy friss kutatás szerint a középkorú felnőttek azok, akik a legkevesebb időt töltik az ágyban. De pontosan kik tartoznak ebbe a korosztályba, és miért őket érinti leginkább az alváshiány?

Az alvás, mennyisége és minősége nagyban meghatározza mindennapjainkat, hatással van a társas és családi kapcsolatainkra, a munkára, sőt a saját kedélyállapotunkra és egészségünkre is, azonban bizonyos élethelyzetekben, életkorokban és szituációkban meglehetősen nehéz mindezt előteremteni magunknak.

Ezt egy, a Nature Communications folyóiratban megjelent friss tanulmány is alátámasztja, ugyanis a publikáció szerint az alvással töltött idő a harmincas éveink közepéig csökken, és egészen az ötvenes éveinkig alacsony is marad.

A felnőttek átlagosan hét órát töltenek alvással. Ám az alvással töltött idő a harmincas évek elején folyamatosan csökken, majd körülbelül tíz évre kiegyenlítődik, majd ötvenes éveik közepén ismét megemelkedik.

De mi lehet ennek az oka?

A válasz meglehetősen egyszerű, hiszen a 33–54 éves kor között tapasztalható alváshiány a legtöbb esetben

a napi stressznek, a gyermekneveléssel kapcsolatos és a munkahelyi problémáknak és feladatoknak köszönhető.

Az emberek napi alvásának mennyisége nagymértékben befolyásolja az általános egészségi állapotot, beleértve a mentális jólétet, a kognitív képességeket és a szív- és érrendszeri erőt, bár a legújabb kutatások szerint az alvás minősége fontosabb, mint maga az alvás időtartama.

Természetesen az átlagban számolt alvási idő változása harminc év felett csalóka lehet, mégis jól megfigyelhető a csökkenés: a nők átlagos éjszakai alvásideje 7,4 óráról mindössze hétre csökkent a 30. születésnapot követően, míg az ebbe a korcsoportba tartozó férfiak alvási időtartama az átlagos éjszakai 7,3 óra helyett 6,8 órára csökken.

A nők többet alszanak 

Ugyan az alvás minősége és mennyisége korántsem azonos a különböző nemek képviselőinél, a kutatás szerint a nők – ha csak kevéssel is, de – többet töltenek alvással, mint a férfiak. 

A világ minden táját megvizsgálva az emberek kevesebbet alszanak felnőttkoruk közepén, de az átlagos alvásidő régiónként és országonként változik. A nemek tekintetében is megfigyelhető némi eltérés, a legtöbb országban a nők valamivel többet alszanak átlagosan, mint a férfiak

– körülbelül hét és fél perccel.

A régiónként eltérő alvásmennyiség a kutatásban is megfigyelhető volt, a publikáció szerint a kelet-európai országokban, például Albániában, Szlovákiában, Romániában és Csehországban éjszakánként 20-40 perccel is többet alhat egy 30 év feletti felnőtt, mint kortársai más országokban, míg a délkelet-ázsiai országokban, köztük a Fülöp-szigeteken, Malajziában és Indonéziában alszanak a korcsoport tagjai a legkevesebbet. 

(Borítókép: Mert Alper Dervis / Getty Images)

Rovatok