Index Vakbarát Hírportál

Ma este csillagparádé várható

2022. december 28., szerda 21:40

Felsorakozik a Merkúr, a Vénusz, a Mars, a Jupiter, a Szaturnusz, a Neptunusz, és az Uránusz is megmutatja magát az éjszakai égbolton. Legközelebb 2024-ben számíthatunk hasonló jelenségre.

Napnyugta után körülbelül fél órával délnyugatról keletre sorakoznak majd fel a bolygók ebben a látványos planétashow-ban, amiben a Földön kívül, ami a lábunk alatt lesz, mind a hét bolygó látható az éjszakai égbolton.

A Vénusz, a Merkúr, a Szaturnusz, a Jupiter és a Mars jelenleg szabad szemmel ebben a sorrendben láthatók, a délnyugati horizontról indulva és kelet felé haladva. A Mars és a Jupiter között található Uránusz, valamint a Szaturnusz és a Jupiter között található Neptunusz távcsővel látható.

Melyik a legfényesebb?

A Vénusz 70-szer fényesebb, mint a Merkúr, tehát ez utóbbi lényegesen halványabb lesz, mint a Föld testvérbolygója. Minden bolygó szokásosan kis fénypontként jelenik meg az éjszakai égbolton az északi féltekén lévő csillagnézők számára.

A Merkúr szabad szemmel a legnehezebben látható bolygó, mivel az égbolt világos részén található, de a sokkal fényesebb Vénusz közelében is kiszúrhatjuk.

Ma este mindössze 1,5 fokra jelennek meg egymástól, és december 29-én greenwichi középidő szerint 21:00-kor érik el a legközelebbi pontot. 

Nyugaton alacsonyan lesznek észlelhetők, és körülbelül félórával napnyugta után lesz a legjobb a csillag-panoráma, a Vénusz körülbelül 40 perccel később tűnik el. A többi bolygó kelet felé sorakozik fel, a Jupiter minden csillagnál fényesebbnek tűnik, és magasan áll majd a déli égbolton, a vörös Mars pedig egész éjjel látható lesz.

A Szaturnusz aranyszínben tündököl majd, miután felbukkan délnyugaton. A Hold is csatlakozik a bolygók felvonulásához, ma este növekvő félholdként jelenik meg a Jupiter és a Szaturnusz között. Gianluca Masi, a Virtual Telescope Project csillagásza a Newsweeknek úgy nyilatkozott:

Ma éjjel nem sokkal napnyugta után láthatjuk naprendszerünk összes bolygóját, ez időről időre megtörténik, de sosem lehet betelni a látvánnyal.

Úgy látjuk majd, nagyon közel vannak egymáshoz, de mindegyik bolygó több millió mérföldre van a többitől. A szabad szemmel látható öt bolygó mind a Naptól való távolságuk sorrendjében jelenik meg, és ez a felállás tényleg kuriózum, mert 18 éve nem volt látható. A látvány 3 nap múlva már sokat veszít erejéből a Merkúr halványulása miatt. 

(Borítókép: A Szent Anna-kápolna 2019. június 30-án. Fotó: Komka Péter / MTI)

Rovatok