Index Vakbarát Hírportál

Végre megjelent a lázadó idősekről szóló tanulmány is

2022. december 29., csütörtök 16:48

A York és a Newcastle Egyetem kutatói 90 év felett járó embereket kérdeztek tanulmányukban, hogy megtudják, melyek a kulcsfontosságú elemek a pozitív életszemlélet fenntartásához. A függetlenség és az önkontroll döntő tényezőnek bizonyult a boldogságukhoz.

A tanulmány szerint az idősek boldogságának és elégedettségének feltétele a múltbeli sikerek felidézésének képessége, a rendszeres egészségügyi kontroll és a külső ápoltság. Jó kedélyük megtartásában a legfontosabb tényezőnek a függetlenség érzésének megőrzése bizonyult, még ha ez azzal is járt, hogy lázadniuk kellett a nekik segítők ellen.

A tanulmányban a kutatók 97 és 99 év közötti embereket faggattak, hogy megismerjék az időskor előnyeit és hátrányait. A megkérdezettek állították, hogy boldogok és elégedettek azzal, amit elértek életükben. Az eredmények szerint öt kulcsfontosságú elem járul hozzá leginkább a boldog időskorhoz. A függetlenség érzésének megőrzése mellett a múltbeli sikerek felidézésének képessége, a romló egészségi állapot normalizálása, külső ápoltság és a környezetből érkező segítség elfogadása.

Veterán forradalmárok

Függetlenségük megőrzése miatt kisebb lázadásokra ragadtatják magukat, de hogy hőbörög valaki, ha már betöltötte a kilencvenet? A békétlenkedés elemei lehetnek: a gondozók irányítása, a lefekvés idejének befolyásolása, a segítség visszautasítása. Az is előfordul, hogy megtagadják gyógyszereik beszedését, a jövőbeli gondozási terveket és a temetésükről való gondolkozást. Amikor ezekbe az önkéntesen vállalt csatákba lépnek, autonómiájuk erősödik, és visszaveszik életük kontrollálását. 

Az egyik megkérdezett idős asszony megpróbálta meggyőzni orvosát, hogy nem okoz neki gondot, ha néha elesik, mert az nem is esés. – Minek nevezné? – kérdezte az orvos.

Csak lecsúszom. Meg sem ütöm magam, csak csúszom.

Így próbálta szépíteni a helyzetet a kilencvenes éveiben járó Pauline. Hozzá hasonlóan a 95 éves Pamela is fellázadt, de ő a tolószéket akarta elkerülni, amiben végül kudarcot vallott.

Joy Adamson professzor, a York Egyetem Egészségtudományi Tanszékének munkatársa úgy nyilatkozott,

Az Egyesült Királyságban az emberek tovább élnek, mint valaha, ezért fontos, hogy megértsük az időskor élményét, megtapasztalását, hogy a társadalom tudja támogatni őket, és megadja nekik a függetlenséggel járó méltóságot.

Az interjúkból az derült ki, hogy az idősek annak ellenére elégedettek életükkel, hogy világuk a régihez képest beszűkült, egészségi állapotuk romlott, és egyéb kihívásokkal is meg kell küzdeniük nap mint nap. De rutinjuk és az apró örömök mégis boldogsággal töltik el őket.

A függetlenség jelentősége

Szabadságérzetük nagymértékben hozzájárul boldogságukhoz, méltóságuk és frissességük megőrzéséhez. Ha az egészségükkel kapcsolatban kicsit kockázatvállalóbbak, könnyebben megőrzik autonómiájukat. Ilyen rizikó lehet, ha nem viselik a vészhelyzetre figyelmeztető karkötőt, mert így jobban uralják életüket. Adamson professzor szerint ezek az idősektől begyűjtött információk rávilágítanak arra, hogy az idősek hogy látják a biztonságot és a kockázatot. Ez persze ütközhet azzal, ahogy az őket ellátók látják a helyzetet. A vészjelzők, állapotmonitorozó karkötők sok szempontból előnyösek, de kérdés, megéri-e emiatt az időseknek szoronganiuk, úgy érezni, hogy elvesztették a függetlenségüket.

(Borítókép: Getty Images)

Rovatok