Index Vakbarát Hírportál

Több száz, 4500 éves sírra bukkantak egy kínai ásatáson

2022. december 29., csütörtök 15:40

Több mint háromszáz, 4500 éves sírt találtak kínai régészek a közép-kínai Henan tartomány egy régészeti helyszínén folyó ásatáson.

A Kína egyik legősibb városában, Lojangban található Szujang régészeti helyszínen, mintegy 15 ezer négyzetméternyi területen tárták fel a téglalap alakú ősi sírokat – írja az MTI.

Zsen Kuang, az ásatás vezetője elmondta, hogy a temetkezési hely a neolitikus Jangsao kultúrából a Lungsan kultúrába való átmenet korszakából származhat. A régész szerint egy ilyen méretű temetkezési hely felfedezése igazi ritkaságnak számít ebben a térségben.

A régészek eddig kilenc sírt tártak fel, amelyekben tíz ember maradványaira bukkantak. Egyes sírok állapota arra utal, hogy sírrablók rongálhatták meg.

A lelet Zsen szerint segíthet a korszak temetkezési szokásainak megértésében, és fontos információkkal szolgálhat a korabeli társadalom összetétele és a civilizációs folyamatok tanulmányozása szempontjából is.

A lojangi régészeti intézet 2021 óta folytat ásatásokat a 600 ezer négyzetméteren elterülő Szujang régészeti helyszínen.

Rovatok