Index Vakbarát Hírportál

Törökországban teljesen ép emberszobrot és görög istenfejeket találtak

2022. december 29., csütörtök 05:47

Héraklész, Erósz és Dionüszosz görög istenek fejét és egy ismeretlen férfi szobrát a törökországi Kütahya tartományban találták meg. Az ásatásokat a Kütahya Dumlupınar Egyetem (DPU) Bölcsészettudományi és Tudományos Karának Régészeti Tanszéke végzi.

Prof. dr. Gökhan Coşkun, az ásatások vezetője azt mondta, az előző szezon óta számos kisebb és nagyobb márványszobordarabot találtak ugyanezen a területen, amelyek egy része a restaurálás után elérné a 3-3,5 méteres magasságot.

Az utóbbi időben a Penkalas folyónál számos hídtömböt tártak fel. Találtak egy napórát és sok márványszobrot is.

Coşkun professzor hangsúlyozta: a közelmúltban az ásatáson talált szobor az egyetlen teljesen fennmaradt ilyen nagy lelet. A több mint 2 méter magas férfialak szerencsére alig károsodott: talapzatának csak a fele és az egyik lába hiányzik. A többi rész teljesen ép. A régészek reményei szerint jövőre megtalálják a hiányzó darabokat.

A leletek között van egy körülbelül 40 centiméteres Dionüszosz-fej, egy Héraklész-fej és különféle görög istenek és istennők szoborfejei, például egy 20 centiméteres Erósz-fej is.

Az egy helyen talált leletek különböző időszakokból származnak, de átlagosan 1800-2000 évvel ezelőttiek.

Aizanoi ősi városa 48 km-re délnyugatra fekszik Kütahya tartománytól, Nyugat-Anatólia belsejében. Az UNESCO szerint a várost 1824-ben fedezték fel az európai utazók, a Német Régészeti Intézet munkatársa, D. Krencker és M. Schede 1926-ban kezdte meg a tudományos ásatásokat Aizanoiban, jelenleg a Pamukkale Egyetem irányítja a régészeti munkálatokat.

(Borítókép: A régészek felnyitnak egy sírt Törökországban 2022. augusztus 31-én. Fotó: Bestami Bodruk / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok