Index Vakbarát Hírportál

Bagdy Emőke szerint tervek és értékek kellenek a boldog élethez

2023. január 1., vasárnap 08:14

Pécsi előadása után mondta el, hogy a boldog élethez tervek és értékek, a magánélet és a munka egyensúlya szükséges. Fontos, hogy higgyük és reméljük, képesek vagyunk túlélni a rossz időket.

Bagdy Emőkével egy pécsi előadása után beszélgetett a Baranya Megyei Hírportál (BAMA) az elmúlt években felerősödő globális bizonytalanságról.

Mindannyiunk életében a biztonságvesztés most a legfőbb sérelem – mondta Bagdy Emőke. A biztonság alapvető szükséglet, megingása már önmagában krízist okoz, s kisugárzik az élet minden szintjére: testi, lelki, kapcsolati és spirituális területekre.

Az ezredforduló óta egyik krízisből lépünk át a másikba. A krízisek súlyosságát az mutatja meg, életveszélyesek-e.

Veszélyes fenyegetések

Jelenleg két ilyen is megfigyelhető, a koronavírus-járvány még nem ért véget, s nemrég óriási pusztítást végzett. A másik a háború, amely folyamatos félelmet és rossz stresszt okoz. Ilyen esetekben nem az a talpon maradási stratégia, mint a kisebb krízisekben. Most az a kérdés, hogy védjük meg az életünket? Így a túléléspszichológia szolgáltat információkat – magyarázta.

Hozzátette, a nagy túlélőket vizsgálva azt látjuk, egyetlenegy emberi képességnek kell csúcsfokon működnie, ami nem tartozik a tudományosan jól ellenőrizhető tényezők körébe: ez a hit, ami nem egyenlő a vallással, inkább arra vonatkozik, hogy meg vagyunk győződve arról, hogy túljutunk a nehézségeken. A hit és a remény összekapcsolódik.

Viktor Frankl pszichiáter, aki túlélte a koncentrációs tábort, rávilágított, hogy a túlélésben az segít, ha védjük a meggyőződésünket, s folyamatosan ismételjük magunknak, „remélem, túlélem!

De Bagdy szerint csak akkor tudunk hinni és remélni, ha van értelme az életünknek. Ha tudjuk, kiért és miért élünk, kelünk fel reggelente. Utalt a munka és magánélet egyensúlyára, az élet két alapvető „összetevőjére”, amikkel biztonságossá tehetjük életünket és boldogságot találhatunk.

Így kirajzolódik három, az ősi bölcsességekkel összecsengő szó: a hit, remény és a szeretet.

— fogalmazta meg Bagdy Emőke.

Elmondta, komoly pszichológiai kutatások bizonyítják (Harvard, Michigan Egyetem, Kopp Mária vizsgálatai), hogy a tervezés óriási mértékben segíti a túlélést. A kutatások résztvevőivel tízéves élettervet írattak, s azt figyelték meg, azoknál, akik semmiképpen nem voltak hajlandóak ilyenben gondolkodni, sokkal nagyobb arányban fordultak elő szív- és keringési betegségek, depresszió és addikció.

Az ember belehal az életébe, ha engedi!

Hiába nehéz tervezni a mai világban, szükséges. Barbara Fredrickson, a pozitív pszichológia kutatója megállapította, az ember értékek mentén tervez. Fontos felépíteni az értékek rangsorát az életünkben, ehhez kapcsolódnak a feladataink. Meg kell határoznunk, kiért, miért élek, mi számunkra a központi érték. E szerint kell berendezni az életünket úgy, hogy akármennyire is bizonytalanok vagyunk, ne engedjünk a bizonytalanság lehúzó erejének! Nem szabad feladni a reményt, folyton ott kell hogy duruzsoljon a fülünkben, mint egy szüntelenül csipogó, daloló madár, ahogyan Emily Dickinson angol költőnő is megfogalmazta. A dal pedig úgy szól: erős vagy, megcsinálod, ne add fel! Ez a túlélés alapja – összegzett Bagdy Emőke.

(Borítókép: Bagdy Emőke. Fotó: Cseke Csilla / MTI)

Rovatok