Index Vakbarát Hírportál

Egy amatőr segítette a professzorokat a barlangrajzok jeleinek megfejtésében

2023. január 5., csütörtök 13:05

Csütörtökön jelent meg az a tanulmány, ami az európai barlangrajzokon látható jelek megfejtésében ért el áttörést. Az állatokat ábrázoló képek mellett holdnaptárakat is felfedeztek, amikből őseink jövőbeli eseményekre következtethettek.

Egy brit tanulmány szerint a jégkorszak vadászó-gyűjtögető emberei arra használhatták a barlangrajzokat, hogy fontos, túlélésüket segítő információkat rögzítsenek – számolt be az MTI.

A barlangrajzokat dekódoló szakértőcsoport bizonyította, hogy 20 ezer évvel ezelőtt az európai emberek a vadállatokról és szaporodási ciklusaik idejéről is készítetek rajzokat.

Elsőként egy amatőr kutató, Ben Bacon fedezte fel, hogy a barlangrajzok bizonyos jelei egyfajta holdnaptárra utalnak. Bacon a Durham Egyetem és a University College London tudósaival dolgozott együtt a tanulmány elkészítésén, ami a Cambridge Archaeological Journal című folyóiratban jelent meg.

Az Európában fellelt barlangrajzokon rénszarvasok, halak, bölények láthatók, és különféle pontszerű jelek, amikről már korábban is gyanították, hogy jelentésük lehet, de nem tudták megfejteni őket. Bacon eredményei alapján a kutatócsoport rájött, hogy a barlangrajzok állataihoz kapcsolódó jelek száma holdhónapok szerint rögzítette, hogy mikor párosodtak. Az Y alakú jel pedig a szülést jelenthette.

Tony Freeth, a University College London professzora, a kutatócsoport egyik tagja elmondta, nagyon meglepte, amikor Bacon felvetette neki, hogy

az állatrajzoknál lévő pöttyök vagy vonalak száma az életciklusuk kulcsfontosságú eseményeinek holdhónapját jelzi.

Paul Pettitt és Robert Kentridge, a Durhami Egyetem vizuális paleopszichológiai kutatói Bacon kutatásait úttörő jelentőségűnek tartják. Mint Pettitt kiemelte: a kutatás eredményei azt mutatják, hogy a jégkorszaki vadászó-gyűjtögető emberek voltak az elsők, akik naptárat és jeleket használtak környezetük fontosabb eseményeinek rögzítésére. Kentridge úgy nyilatkozott, a jégkorszaki vadászó-gyűjtögető emberek a múltbeli eseményeket is rögzítették, és ezekből következtettek a jövőben bekövetkező eseményekre.

(Borítókép: Barlangrajz El Cogulban, Spanyolországban. Fotó: Fine Art Images / Heritage Images / Getty Images)

Rovatok