Index Vakbarát Hírportál

Stephen Hawking használati tárgyaiból nyílt kiállítás Londonon kívül

2023. január 5., csütörtök 16:01

Az öt éve elhunyt zseni személyes tárgyai most először lépik át London határát, hogy egy bradfordi kiállítás részeként kápráztassák el a tudomány szerelmeseit. Szemüveg, komputer, disszertáció – csak néhány Hawking legfontosabb eszközei közül, amelyek láthatók lesznek Bradfordban.

Korunk egyik legnagyobb zsenijének, az öt éve elhunyt Stephen Hawkingnak a személyes tárgyaiból nyílt kiállítás, először Londonon kívül. Kerekesszéke, 1996-os PhD-disszertációja és speciális szemüvege Bradfordban lesz látható.

Több száz tárgya a Stephen Hawking at Work kiállítás részét képezi, ezek jelenleg a londoni Tudományos Múzeumban láthatók, de a jövő hónapban északra költöznek, hogy a február 9-én nyíló bradfordi kiállításon is lenyűgözzék a tudomány rajongóit.

Ez lesz az első alkalom, hogy a kollekciót a fővároson kívül mutatják be. De nemcsak a tárgyakkal ismerkedhetünk meg, hanem abba is betekinthetünk, hogy élt együtt a világhírű fizikus motoros neuronbetegségével.

Tudós popsztár

Az ismeretterjesztő és a komoly tudományos világ által egyaránt körülrajongott Hawking népszerűségéhez valószínűleg betegsége is hozzátett. Zseniális agya egy törékeny testben lakozott, és ez az ellentét érdekessé tette őt az emberek között. Egyszer úgy nyilatkozott:

Az ismeretségemet nagyrészt a betegségemnek köszönhetem: az embereket lenyűgözi a kontraszt a fizikai és a szellemi képességeim között. Nos, az tényleg egyértelmű, hogy testileg rokkant vagyok. Hogy zseni vagyok-e, az már sokkal inkább vitatható.

Dr. Juan-Andres Leon, a Stephen Hawking at Work kurátora azt mondta: a tárgyak különleges bepillantást engednek a világhírű elméleti fizikus figyelemre méltó életébe, hogy inspirálják a tudósok és gondolkodók következő generációit.

A Science Museum Group 2021 májusában szerezte meg Hawking legbecsesebb tárgyait, hogy most a világ minden tájáról érkező közönség megcsodálhassa a tudós mindennapi környezetét.  Sorvadásos betegségét segítő gépének kijelzőjén az Einstein-féle általános relativitáselmélet egyenleteinek lehetséges megoldásait láthatjuk, amiket Hawking annak a tételnek a bizonyítására vizsgált, hogy az univerzumnak egyetlen végtelen sűrűségű pontból kell származnia.

Csodálatos látni, hogy apám irodájából származó tárgyakat összehoznak a Nemzeti Tudományos és Médiamúzeumban egy kiemelt kiállítás részeként. Apa irodája egyedi és lenyűgöző környezet volt. Remélem, hogy ez a bemutató inspirálhat néhány fiatal tudóst

– nyilatkozott a kiállításról Lucy, Hawking lánya. 

(Borítókép: Stephen Hawking 2007. január 17-én. Fotó: Bruno Vincent / Getty Images)

Rovatok