Index Vakbarát Hírportál

A szájban szétolvadó csoki titkát tárták fel brit tudósok

2023. január 13., péntek 14:23

A csoki olvadási folyamatának megfejtése egészségesebb, zsírcsökkentett csokik előállításához vezethet. A Leedsi Egyetem kutatói műnyelvvel állapították meg, hogy a csoki zsírréteggel vonja be nyelvünket.

Az ember szájában szétolvadó, tökéletes csokoládé titkát tárták fel a Leedsi Egyetem kutatói, akik szerint felfedezésük elősegítheti az egészségesebb, alacsony zsírtartalmú csoki előállítását – írja a TheGuardian.

Siavash Soltanahmadi, a vizsgálatot vezető kutató mondta el, hogy feltárták a csoki szájban olvadásának fizikai folyamatát. Egy 3D-nyomatatóval előállított, a nyelvre hasonlító berendezés segítségével állapították meg, hogy a csoki vékony, filmszerű zsírréteget képez a nyelv felületén, ez váltja ki a csodás és utánozhatatlan selymes érzetet. A zsírréteg kialakulása után szilárd kakaórészecskék csapódnak ki a csokoládéból, amelyeknek a taktilis érzet szempontjából van jelentőségük.

A kutatók szerint egy csokoládé akkor ad felejthetetlen élményt, ha a zsírréteg a külső részén helyezkedik el, hatékonyan befedve a kakaószemcséket.

A szájban szétolvadó csoki érzetéhez kevésbé járul hozzá az édesség belsejében található zsír, amelyet csökkenteni is lehetne, anélkül hogy ez hatással lenne a fogyasztás élményére.

A felfedezés segíthet abban, hogy olyan új generációs csokoládét fejlesszenek ki, amely a magas zsírtartalmú csoki érzetét kelti, de egészségesebb, mert sokkal kevesebb zsírt tartalmaz.

Az élelmiszeriparban ma kihívást okoz az egészséges édesség előállítása, mert az eddigi próbálkozások tapasztalata az, hogy az alacsonyabb zsírtartalmú termékek közel sem olyan finomak, mint az eredeti változatok.

A kutatók szerint felfedezésük más, a csokoládéhoz hasonlóan a szájban szétolvadó élelmiszerek, például sajtok és jégkrémek egészségesebb verzióinak kifejlesztéséhez is hozzájárulhat – számolt be az MTI.

(Borítókép: Matt Cardy / Getty Images)

Rovatok