Index Vakbarát Hírportál

Hányszor volt Budán kutyavásár?

2023. január 24., kedd 06:24

565 éve, 1458. január 24-én választották királlyá a Duna jegén Hunyadi Mátyást, az egyik legsikeresebb magyar uralkodót. Az igazságos, népmesei hősként nagy karriert befutó Mátyás nemcsak a törökök ellen harcolt eredményesen, hanem Bécset is bevette. Utoljára az ő regnálása alatt volt nagyhatalom a középkori Magyar Királyság. Most tesztelheti, mennyire ismeri az egyik legnépszerűbb magyar uralkodót.

Mátyás koronázása előtt V. László király fiatalon és máig nem ismert körülmények között halt meg, utódja nem volt, ezért beindult a trónkövetelők csatája. A király hívei és a Hunyadiak között elmérgesedett a helyzet, ráadásul a törökök is fenyegették az országot. Szilágyi Mihály (Hunyadi János sógora), aki a Hunyadi párt feje volt, egyezséget kötött az ország nádorával Garai Lászlóval, hogy Mátyás feleségül veszi a leányát, ha Garai segít Mátyásnak trónra kerülni.

Szilágyi a Hunyadiak többezres seregével a Pest melletti Rákosmezőre érkezett, így gyakorolva nyomást a várban tanácskozó bárókra, akik le is tették a voksukat Mátyás mellett. A köznemesek királyválasztó gyűlése 1458. január 24-én a befagyott Dunán volt, ahol királlyá kiáltották ki Hunyadi Mátyást, de a 15 éves Mátyás ekkor még Prágában volt. Kiskorúsága miatt öt évre nagybátyját, Szilágyi Mihályt választották meg kormányzónak, aki seregével az országhatárra indult, hogy átvegye Mátyást a cseh királytól.

Mátyás királlyá koronázása azért is késett, mert a Szent Korona III. Frigyes német–római császárnál volt, de négy évvel a királlyá választás után sikerült megállapodni III. Frigyessel, hogy ha Mátyásnak nem lesz fiú utóda, a magyar korona a Habsburgokra száll.

Így kapta vissza a koronát Mátyás, hogy 1464. március 29-én Székesfehérváron koronázzák királlyá.

Mátyás uralkodásának legjelentősebb lépései közé tartozik többek között a központosított királyi hatalom megszilárdítása, pénzügyi reformok, déli végvárrendszer fejlesztése, állandó zsoldos sereg megszervezése. Noha több új adót vetett ki, mégis ráragadt az „igazságos” becenév, mert országjárásai során a főurak igazságtalanságait akarta orvosolni, így lett a magyar népmesekincstár egyik sztárja. Gondoljunk csak a Koplaló Mátyásra, az Egyszer volt Budán kutyavásárra, Mátyás király aranyszőrű bárányára vagy a Mátyás szolgáira. Kvízünkkel tesztelheti, mennyit tud az egyik legnépszerűbb magyar királyról.

Minden kérdés megválaszolására 30 másodperc áll rendelkezésére. Jelölje meg a helyes választ, majd vagy várja ki az idő végét, vagy kattintson a "Következő kérdés" gombra. A linkre kattintva elindul a játék.

Sajnos nem sikerült :(
Kérjük próbálja meg újra.
Indulhat a kvíz »

(Borítókép: Hunyadi Mátyás. Fotó: Wikipédia)

Rovatok