Index Vakbarát Hírportál

Tényleg büdösek lennénk dezodor nélkül?

2023. február 3., péntek 10:46

Bőrgyógyászok vizsgálatai alapján a dezodor egyáltalán nem szükséges, csak ha az átlagosnál erősebben izzadunk. Joshua Zeichner bőrgyógyász docens szerint ha mégis használjuk, inkább éjszaka tegyük, mert akkor hatékonyabban zárhatjuk el a verejtékmirigyeket.

Ha a mellettünk ülő szagos kollégára gondolunk, bőszen bólogatunk, persze, persze, kell. Sőt, ha hallottuk a pozitív híreket az ózonréteg gyógyulásáról, akkor is büszkén mondhatjuk, átálltunk a spray-ről a dezodorra, így nem ártunk a környezetünknek, tehát persze hogy használjuk a finom illatú rollt. De a tudomány szerint nem is szükséges, ha mégis, akkor inkább éjszaka.

Dr. Nina Botto, a San Franciscó-i Egyetem bőrgyógyász docense nem tartja kötelezőnek a dezodor használatát.

Ez nem olyan, mint a fogselyem, aminek alkalmazása meghosszabbítja az életet.

Dr. Joshua Zeichner, a New York-i Mount Sinai Kórház bőrgyógyász docense szerint a testszag szabályozása társadalmi okokra vezethető vissza, ezért lett a napi rutin része a dezodor. A dezodorok semlegesítik a testszagot, de ha egyben izzadásgátlók is, csökkentik a bőr nedvességét. Ráadásul a természetes testszagot nem feltétlenül tartja mindenki kellemetlennek, sőt talán a sok mai egyedülálló sem lenne magányos, ha a feromonok segíthetnének nekik párt találni. De ezeket a hasznos kémiai vegyületeket elnyomjuk a mesterséges illatosítókkal.

Madame Bonaparte szaga

Egy katonai hadjáratból való visszatérése előtt Napóleon állítólag azt üzente a feleségének, Joséphine-nek,

három napon belül érkezem, addig ne fürödj!

Tristram Wyatt az Oxfordi Egyetem Biológia Tanszékén dolgozik, kutatásai szerint Napóleon nagy illatrajongó volt, a kölniket és a természetes szagokat is szerette, Joséphine-ét legalábbis.

Wyatt szerint

egy személy természetes illatát eltérő immunrendszerünk miatt találjuk vonzóbbnak, mint egy másikét. 

A CNN által felkért bőrgyógyász szakértők szerint az izzadság feladata, hogy segítsen szabályozni a testhőmérsékletünket. De van, amikor az átlagosnál többet izzadunk, ez a kóros izzadás, a genetikai hiperhidrózis betegség. 

Maga az izzadság szagtalan, a bőrön lévő baktériumok működése okozza a kellemetlen szagokat. Zeichner azt javasolja, inkább

éjszaka használjuk a dezodort, mert ilyenkor kevesebbet izzadunk, vagyis a rollok hatékonyabban képezhetnek dugót a verejtékmirigyekben.

Kutatásai szerint az izzadság szagát az étrend is befolyásolja, például a keresztesvirágú zöldségek (brokkoli, kelkáposzta, karfiol) nagy mennyiségű fogyasztása kénes szagú izzadságot eredményezhet.

Mi lenne, ha elhagynánk?

Ha nem vagyunk túl izzadósak, inkább ne is használjunk dezodort, nem azért, mert állítólag rákot okoz, mivel az alumíniumsók rákkeltő hatása még nem bizonyított tudományosan a CNN szakértői szerint, hanem mert ha teljesen blokkoljuk a verejtékmirigyeket a hónaljon, akkor a test más területén fognak aktívabban működni.

Ha rászánjuk magunkat a nagy lépésre, és elhagyjuk a hónalj-illatosítót, egy átlagosan izzadó ember esetében semmi sem történne, maximum rámosolyogna a feromonszerelem. Egy izzadósabb típusnál viszont megindul a baktériumok és gombák szaporodása, erősödnek a szagok.

A higiénia és a tisztaság megőrzésében azonban a legfontosabb még mindig a mindennapi alapos fürdés, vagyis inkább tusolás, főleg az arc, a hónalj és a nemi szervek tisztítása, mert ezek több izzadságot termelnek, mint a test más részei.

(Borítókép: Getty Images)

Rovatok