Index Vakbarát Hírportál

Mi van, ha rettegünk a banántól és nem bírunk hozzáérni az almához?

2023. február 10., péntek 16:12

A gyümölcsfóbia gyerekkori traumákhoz köthető, és súlyos betegségekhez is vezethet. Felismerése nem nehéz és a gyógyítása sem lehetetlen, kognitív viselkedésterápia és hipnózis segíthet a betegeknek.

Találkoztunk már olyan emberrel, aki nem tud egy szobában tartózkodni egy almával, képtelen megérinteni a kivit, és undorodik, ha rá kell néznie egy banánra? Ők a gyümölcsfóbiások, például Victoria Beckham. Igen, az egykori popsztár, sikeres üzletasszony, sármos férj oldalbordája és karcsú családanya retteg a zöldségként kezelt gyümölcstől, a paradicsomtól! Na most már nem is irigyeljük őt annyira, ugye?

Beckham asszony 2017-ben lepleződött le, amikor James Corden meghívta késő esti show-műsorába, ahol egy miniágyúból tüzelt rá, Lisa Kudrow-ra és Jessica Chastainre. Beckhamné a paradicsomlövedéket kapta, amitől jól ki is készült. De nincs egyedül a fóbiájával, a gyümölcs- és zöldségfélelmet gyakran gyerekkori traumák okozzák.

Nem röhejes

A gyümölcs- és zöldségfóbia az étkezési zavarok kategóriájába tartozik, és súlyos következményekkel járhat. Első hallásra ugyan nevetségesnek tűnhet, de inkább aggasztó, mert az érintettek egy gyümölcs vagy zöldség jelenlétében pánikszerű félelmet éreznek, heves szívdobogásuk lesz, mellkasi fájdalmak, remegés, pánikroham törhet rájuk, tehát ez nem azonos azzal, mintha nem szeretnének valamit. 

Ez az undorral vegyes félelem múltbeli traumákhoz, általában egy gyerekkori eseményhez köthető: a rettegés igazi tárgya helyett a gyümölcsre-zöldségre vetül ki az érzés, ami egészséges védő és blokkoló pszichés mechanizmus.

A fóbiások elkezdik szétválogatni étrendjüket, és az irtózás akár más típusú élelmiszerekre is átterjedhet, a gyümölcsfóbia például könnyen kapcsolódhat a lakanofóbiához, ami a zöldektől (levelek és minden egyéb zöldtől) való rettegés. A kettő ötvözete már súlyos fizikai és mentális tüneteket is okozhat.

Ha nem fogyasztunk gyümölcsöt vagy zöldséget, nem jutunk hozzá a szükséges rost- és ásványianyag-mennyiséghez. Ez gyengíti az immunrendszert

– mondja Florence Foucaut táplálkozási szakértő.

Karen Demange pszichológus szerint a gyümölcsfóbiának számos tünete lehet, például

félelem, undor, hangulatváltozás, tápanyaghiány, hányás, szorongás, szédülés. A gyümölcsfóbia átfordulhat bulimiába vagy anorexiába is.

A gyümölcsök kerülése C-vitamin-hiányhoz, skorbuthoz, akár halálos betegségekhez, az alacsony káliumszint szívbetegségekhez vezethet. Ha a zöldfóbia még nem áll fenn, csak a gyümölcskerülés, akkor a vitaminok, rostok, kálium és ásványi anyagok hiányát a nyers zöldségfogyasztás növelésével lehet egyensúlyozni. A gyümölcshiányt a spárga, a cékla és az összes piros vagy lila zöldség tudja kompenzálni.

Mint minden más fóbia, a gyümölcsfóbia is kezelhető kognitív viselkedésterápiával (Cognitive Behavioral Therapy, CBT), amely segít azonosítani és megváltoztatni a negatív és destruktív gondolati mintáikat, vagy hipnoterápiával

(Borítókép: Andrew Wong / Getty Images)

Rovatok