Index Vakbarát Hírportál

A zseniális Neumann Jánosra emlékeztek szerdán

2023. február 10., péntek 16:24

A Neumann Társaság 2023-ban egész éven át tartó programsorozattal ünnepli a százhúsz éve született szellemi óriást, Neumann Jánost. Február 8-án, halálának évfordulóján ünnepi koszorúzást tartottak egykori lakhelye, a Bajcsy-Zsilinszky út és a Báthory utca sarkán lévő ház előtt.

Idén ünnepeljük a zseniális Neumann János születésének 120. évfordulóját. Egy fenomenális, az Óbudai Egyetemen tartott konferencián már túl vagyunk és most egy újabb impozáns és színvonalas eseményen vehettünk részt. 

Neumann János egy, a Bajcsy-Zsilinszky út és a Báthory utca sarkán lévő nagypolgári lakásban töltötte gyermekéveit. A Neumann Társaság hagyományosan minden év február 8-án helyezi el itt koszorúit Neumann halálának évfordulóján. Idén – a kerek évforduló miatt – még emelkedettebb hangulatban és színesebb műsorral zajlott a megemlékezés, és még a hideg sem tántorította el a szép számban összegyűlt érdeklődőket.

Korszakos zseni volt 

A Neumann Társaság nevében először Alföldi István, a korábbi ügyvezető beszélt Neumann zsenialitásáról, a mai is érvényes találmányokról és felfedezésekről.

A szingularitás, amelynek elérése után semmi sem lesz olyan, mint előtte, már a kapuban van

– mondta a matematikus felfedezéseiről, majd hangsúlyozta: mindenkinek része lesz abban, hogy a mesterséges intelligencia és az emberiség együtt, kéz a kézben haladjon, és ne egy disztópikus forgatókönyv valósuljon meg.

Az ünnepség szép pillanata volt, amikor Menyhárt Erika, a BMSZC, Neumann János Informatikai Technikum igazgatója ünnepi beszéde után beharangozta diákjainak előadását.

A fiatalok Neumann életéből elevenítettek fel megható és mulatságos pillanatokat, egyikük pedig saját, Neumannról szóló versét szavalta el.

Molnár András, az Óbudai Egyetem rektorhelyettese lángelmének nevezte Neumannt, akinek szellemi öröksége mindenhol tetten érhető, ahol működik Neumann-elvű számítógép.

Molnár azt is elmondta: Neumann hihetetlen mennyiségű tudományos eredményt halmozott fel, örökségét a nevét viselő informatikai karon viszik tovább.

A Bolyai János Matematikai Társulat elnöke, Pálfy Péter Pál arról beszélt, hogy Neumann gondolkodásának középpontjában a matematika állt, és mindenféle tárgy (akár informatikai, atomfizikai, közgazdaságtani, műszaki meteorológiai kérdésről volt szó) mögött a matematikai modellt kereste és találta meg. 1951-ben meg is választották az Amerikai Matematikai Társaság elnökének.

Az ünnepségen Balogh-Madár Emese, az V. kerület (Belváros-Lipótváros) alpolgármestere arról beszélt, hogy a kerülethez való kötődésében nemcsak a hangulat, az épületek, a pezsgés, de a helyhez köthető tudósok, művészek is nagy szerepet játszanak. Köztük a legnagyobb Neumann János.

A megemlékezés hangulatát emelte Fodor Tamás színművész, aki Dénes Gábor Elképzelt beszélgetés Neumann Jánossal című drámájából adott elő. Ezt követően a meghívottak – köztük Wéber Tamás, a Serco Informatikai Zrt. vezérigazgatója, Forman Balázs és Faragó Attila a Kecskeméti Neumann János Egyetemről – elhelyezték koszorúikat a matematikus szülőházának emléktáblájánál.

Az emlékév egyik kiemelt eseménye, a Nemzetközi Informatikai Olimpia Szegeden lesz augusztusban, a nyár folyamán Balatonfüreden, a Tagore sétányon emlékfaültetéssel tisztelegnek Neumann János előtt, majd szeptemberben a Magyar Tudományos Akadémián interdiszciplináris konferenciát rendeznek.

Az érdeklődők az emlékévről az alábbi oldalon tájékozódhatnak részletesebben.

 (Borítókép: Németh Kata / Index)

Rovatok