Index Vakbarát Hírportál

A kakadu lenyomja a csimpánzt is eszközhasználatban

2023. február 14., kedd 11:52

A Bécsi Állatorvos-tudományi Egyetem biológusa, Antonio Osuna-Mascaró és kollégája, Alice Auersperg a kakaduk életét tanulmányozták, és bebizonyították, hogy a kakadu az emberhez és más főemlősökhöz hasonlóan ügyesen használ eszközöket céljai elérésében.

A Current Biology folyóiratban megjelent tanulmányban dr. Osuna-Mascaró, dr. Auersperg és munkatársaik kimutatták, hogy a kakadu az emberek és a csimpánzok mellett a harmadik állat, ami a feladatokhoz, a célok eléréséhez választja ki a megfelelő eszközt.

Dr. Osuna-Mascaró korábban csimpánzokat kutatott, és kimutatta, hogy képesek előre megtervezni és differenciálni az eszközhasználatot. A Kongó északi részén élő majmok botokat használtak, hogy hozzáférjenek a termeszhangyákhoz: egy rövidebbel lyukat fúrtak, egy hosszabbal kihalászták a rovarokat. 

Dr. Auerspergnek és tudóstársainak 2021-ben már sikerült kimutatni, hogy az eszközhasználat nem tanult, hanem veleszületett tulajdonság, legalábbis a Goffin-kakaduknál. A kutatók három eszközt – egy éket, egy kést és egy kanalat – bocsátottak a kakaduk rendelkezésére, hogy ezeket használják a trópusi Wawai-gyümölcsök felnyitásában.

Kesudió a vágy tárgya

Legújabb kísérletükben a kakaduk kedvence, a kesudió egy dobozban lapult, és a madaraknak két eszközre lett volna szükség a kihorgászásához: egy rövidebb, éles szerszámra, ami szabaddá tette volna az utat a kesudióhoz, és egy hosszú, vékony rúdra, amit be kellett dugni a lyukba, hogy azzal lehessen kipecázni a kesudiót. 10 kakaduból hat képes volt megtalálni a megfelelő megoldást. A rekordernek 31 másodperc alatt sikerült a megfelelő eszközöket használni a cél érdekében.

A kakaduk tudatosságát az bizonyította, hogy ha csak egy egylépéses dobozzal kellett megküzdeniük, amihez csak egy eszközre volt szükségük, akkor gond nélkül felkapták a hosszú rudat, és kiemelték a „zsákmányt”.

Tudták, hogy arra van szükség, próbálgatniuk sem kellett.

Majd egy bonyolultabb teszt következett: a dobozt távolabb helyezték a szerszámoktól, a madaraknak ki kellett választaniuk a megfelelő eszközöket, és el is szállítaniuk, akár létrán mászva, akár kis távolságot repülve, a kesudiós dobozhoz. Előre kellett gondolkodniuk, választaniuk és végrehajtaniuk a komplex feladatot. Eben az esetben is rájöttek, hogy mely eszközökre van szükségük, és hogy lehet ezeket transzportálni.

Crickette Sanz, a Washingtoni Egyetem viselkedésökológusa, akinek a csimpánzok eszközhasználatával kapcsolatos korábbi munkája ihlette a kakadutanulmányt, azt mondta, hogy a kakadu-csimpánz hasonlóság

gazdagítja az összehasonlító megismerésről folytatott vitáinkat.

A kutatók pedig tovább elemzik a kakaduk eszközhasználatának izgalmas evolúciós történetét. 

(Borítókép: Képünk illusztráció! Fotó: China Photos / Getty Images)

Rovatok