Index Vakbarát Hírportál

Számszerűsítették, mennyi pénz kell a boldogsághoz

2023. február 14., kedd 05:44

Andrew Jebb, A Nature Human Behaviour folyóiratban megjelent tanulmány egyik szerzője azt mondta, meglepő, de létezik az anyagi boldogság küszöb, az a határ, amin túl a pénz már nem okoz boldogságot. De mennyi az annyi?

Régóta vitatkoznak már azon, hogy a pénz boldogít-e. Tény, ha van pénz, megvehetünk bármit, utazhatunk, rengeteg minden elérhető, ami boldoggá tehet. A legtöbb filozófus válasza azonban erre a kérdésre: nem, mert az elégedettség kulcsa máshol található, mások szerint viszont a pénz a mai anyagias világban igenis kielégítheti a boldogságot okozó igényeket. De van olyan nézet is, amely szerint nem a pénz okoz boldogságot, viszont hozzájárul.

A pénz mégis boldogít?

A tudomány is beleásta magát a kérdésbe és arra jutott: a pénz és a boldogság összefügg, de mégsem ilyen egyszerű a válasz.

A közmondás szerinta pénz nem boldogít, de az amerikai Purdue Egyetem kutatóit mégis a pénz és a személyes elégedettség közötti kapcsolat érdekelte. Vizsgálataiknak úgy tűnik, sikerült felmérni, mennyi anyagi eszközre van szükség a boldogsághoz.

A kutatás során a tudósok egy 164 ország több mint 1,7 millió 15 év feletti személyből álló adatbázisát használták fel. A résztvevőket az általános elégedettségükről, jólétükről és vásárlókapacitásukról kérdezték, majd ezeknek az adatoknak a segítségével létrehozták a „szubjektív jóllét” indexet.

A válaszok analizálásával a kutatók azt találták,

létezik egy határ, egy küszöb, amin túl a pénz már nem a boldogságot és a jóllétet jelenti.

Tehát a pénz okozhat boldogságot, de csak egy bizonyos összegig.

És hogy mennyi ez a boldogságküszöb? Átlagosan évi 75 ezer dollár (körülbelül 69 ezer euró, vagyis megközelítőleg 27 millió forint), ha az élettel való általános elégedettséget vesszük figyelembe, és 41 000–55 000 euró, ha az érzelmi jólétet vizsgáljuk. Ezeken az összegeken túl már nem okoz boldogságot a pénz.

2021-ben egy másik tanulmány is megjelent a témában, és bár eltérő analízisekkel dolgozott, van hasonlóság a konklúziót illetően. Ebből az derült ki, hogy a jóllét lineárisan növekszik a jövedelemmel, vagyis a magasabb jövedelmek tovább javíthatják az emberek jókedvét és hangulatát.

Több tanulmány is azt bizonyítja tehát, hogy minél jobban állunk anyagilag, annál nagyobb az esélye annak, hogy jól érezzük magunkat. Talán ezen nem is kell csodálkozni, hiszen a pénz jó eszköz a frusztráció és a gondok kezelésére, de ez persze nem jelenti azt automatikusan, hogy minden gazdag ember boldog.

(Borítókép:  Thomas Trutschel / Photothek / Getty Images)

Rovatok