Index Vakbarát Hírportál

A fehércsíkos meztelencsigák párzása olyan látvány, amire biztosan nem állt készen

2023. február 15., szerda 12:54

Hatalmas siker David Attenborough legújabb dokumentumsorozata, melyben nem hétköznapi, kizárólag az Egyesült Királyságon belül fellelhető állatokat mutatnak be. Valentin-nap alkalmából két fehércsíkos meztelencsiga párzását is bemutatták, melynek látványa olyan, mintha nem is a Földről, hanem egyenesen a Pandoráról származnának.

Wild Isles címen került tévéképernyőkre David Attenborough a BBC-vel és a Silverback Filmsszel közösen készített sorozata, amely olyat tesz, amit a természettudós vadon élő állatokról szóló dokumentumfilmjei eddig még soha: az Egyesült Királyság élővilágára helyezi a hangsúlyt. 

Persze sokan úgy gondolják, pár galambon és rókán kívül nem sok különleges állat fedezhető fel a szigeteken, az új sorozat azonban mindenkire rácáfol, abban ugyanis olyan állatokat mutatnak be, melyek még véletlenül sem hétköznapiak. Valentin-nap alkalmából a BBC YouTube-csatornájára fel is került egy meglehetősen pikáns jelenet az egyik részből, melyben két fehércsíkos meztelencsiga, latin nevén Limax cinereoniger párzását láthatjuk,

azt pedig már most biztosan állíthatjuk, hogy ilyet semmiképp sem lát mindennap. 

A sorozatból kivágott jelenetben az egyik csigát követhetjük végig párkeresés közben, amint csábító, különleges kémiai anyaggal kevert nyálkanyomot hagy maga után. Az állatok egymásra találás után kezdetben egymáshoz simulnak – melyben még semmi különös nincs – aztán hirtelen hevesebbre fordulnak a dolgok. 

Mivel a csigák hermafroditák, ezért mindkét nem nemzőszerveivel rendelkeznek egyetlen egyeden belül. A fehércsíkos meztelencsigák párzás közben fejjel lefelé kezdenek lógni, összebújnak, majd kiengedik és összefonják hímvesszőiket, mely legalább olyan hosszú, mint maga a testük. Azt, hogy ezek után mi történik, nem feltétlenül kell a fantáziára bízni, kiderül ugyanis Attenborough narrálásából, a legjobb azonban, ha a teljes jelenetet megnézi.

(Borítókép: BBC / YouTube)

(Borítókép: Stockphoto / Getty Images)

Rovatok