Index Vakbarát Hírportál

Meteorit csapódhatott be Texasban

2023. február 21., kedd 14:42

Nagy sebességgel zuhant le az égből egy meteorit múlt héten Amerikában. Az aszteroida a jelek szerint senkiben sem okozott kárt.

A NASA arról tájékoztatott, hogy egy körülbelül két láb átmérőjű meteoritdarab haladt a Föld felé 27 ezer mérföld/órás sebességgel február 15-én. Az objektum 21 mérföld magasságban megrepedhetett, így több darabban esett a Földre – adta hírül a NASA becsléseit a CB News. Hozzátették, a meteorit nem okozott kárt, és senkinek sem esett baja.

Az American Meteor Society – amely az Egyesült Államokban történt meteorészlelésekről gyűjt és tesz közzé információkat – úgy véli, három nap alatt három különböző meteorit is becsapódott a Földbe – Texasban, Franciaországban és Olaszországban is. 

A becsapódást többen észlelték Texasban, a helyi rendvédelmi szerv több hívást kapott a lakosságtól, akik délután 5 óra után robbanásnak tűnő hangokat hallottak. A felvételeken többnyire hangos robaj és földrengés jelzi az eseményt.

A NASA kiemelte, hogy a meteorok nem ritka vendégek a Föld légkörében. Évente egyszer egy autó méretű aszteroida érkezik hozzánk, de ez általában elég, mielőtt elérné a felszínt. Ezt látjuk lenyűgöző tűzgömbként, amely végigsiklik az égbolton. 

Rovatok