Index Vakbarát Hírportál

54 ezer éves lőfegyvereket találtak Franciaországban

2023. február 24., péntek 07:29

A kutatók több száz kőleletet és 54 000 éves emberi fogakat is találtak. A maradványokból kiderült, ez a legrégebbi lőfegyvermaradvány Európában, amely 10 000 évvel korábbi, mint az eddig legősibbnek vélt lelet.

Ősi íj- és nyílhasználatra utaló leleteket találtak egy dél-franciaországi sziklabarlangban – írja a Gizmodo.

Az 54 ezer éves maradványok arra utalnak, hogy az ember már 40 ezer évvel korábban használt lőfegyvert, mint azt a kutatók korábban gondolták. A nyílhegymaradványok pedig 10 ezer évvel korábbiak, mint az eddig legősibbnek vélt ilyen eszköz.

Laure Metz, az Aix-Marseille Egyetem és a Connecticuti Egyetem régésze elmondta, a felfedezés által kiderült, hogy a Homo sapiens 10 ezer évvel korábban létezett Európában, mint ahogy azt a szakértők korábban hitték.

A kutatócsoport a Rhone folyó völgyének közelében 852 leletet talált, köztük vágott kőhegyeket és pengéket, amelyek a szakértők szerint arra utalnak, hogy az ott élő ősi emberek lövedékes fegyvereket használtak.

A sziklabarlangban különböző formájú és méretű, élesen megmunkált kövek maradtak fenn, a hegyek mérete és a vágási módok segítettek a kutatóknak következtetni a lehetséges felhasználási módokra.

Rovatok