Index Vakbarát Hírportál

Boris Johnson mumifikálódott dédnagyanyja mégsem szifiliszben halhatott meg

2023. február 25., szombat 08:51

A 18. században elhunyt rokon 2018-ban került a címlapokra, amikor Boris Johnson őseként azonosították. Eddig azt feltételeztek, a nemi úton terjedő betegségben halt meg, mert maradványai nagy mennyiségben tartalmaztak higanyt, amivel a szifiliszt kezelték.

A hírek szerint az egykori brit miniszterelnök maga sem élt épp makulátlan életet, de 2018-ban felfedezett őséről is azt feltételezték, szifilisz okozta halálát.

Szifiliszes lelkészfeleség

Az egykori lelkész özvegyének maradványait 1975-ben találták meg, testét higanyos kezelés konzerválta, épp ezért feltételezték, hogy szifilisz ölte meg. A szerveiben található mikrobák elemzése azonban új kórokozókat tárt fel.

A Svájc leghíresebb múmiájának nevezett holttestet Anna Catharina Bischoffként, Johnson hatodik dédnagyanyjaként azonosították. Maradványai nagy mennyiségű higanyt tartalmaztak, amit anno a szifilisz kezelésére szolgáltak, ezért feltételezték sokáig, hogy a betegség végzett vele. Új mikroba analízisek azonban ismeretlen baktériumokra bukkantak – írja a Dailymail.

Mohamed Sarhan mikrobiológus elmondta, nem találták meg a szifiliszt okozó kórokozó nyomait.

De új baktériumot találtunk az agyszöveteiben. Ezek az ősi baktériumok a mai olyan baktériumok rokonai, amik csontsérüléseket és tüdőmegbetegedéseket okoznak.

A higanyos kezelés idővel gyengíthette a testét és az immunrendszerét, de valójában nem ez volt halálának fő oka. Gerhard Hotz, a bázeli Természettudományi Múzeum munkatársa, ahol jelenleg a múmiát őrzik, nem ért egyet a szifilisz elvetésével.

Szerintem szifiliszes volt, a koponyáján egyértelműen szifilisz jelei mutatkoznak. De ezt nem tudjuk genomokkal bizonyítani.

Bárhogy is legyen, Bischoff betegségét korában minden bizonnyal szifilisznek tekintették, és úgy is kezelték. És mivel egy lelkész özvegye volt, a betegség nem vetetett rá jó fényt. Dr. Hotz szerint halálát elhallgatták, talán pont a kór jellege miatt.

Ha a bázeli magasabb közökből hunyt el valaki, mindig közzétették a gyászjelentését, ki volt, miben halt meg. De Bischoffról semmi ilyesmit nem találtunk.

A szifiliszt az is magyarázhatja, lelkészfeleségként gyakran látogathatott betegeket, hogy vigaszt nyújtson nekik, és lakhelyének közelében volt is egy szifiliszes kórház. Talán ott fertőződött meg a betegséggel.

Bischoff egy gazdag családban született Strasbourgban, Franciaországban, 1719-ben. Apja, aki maga is lelkész volt, a város svájci családjait szolgálta, és amikor 40 éves korában meghalt, a család Bázelbe költözött.

(Borítókép: Boris Johnson 2020. szeptemer 9-én. Fotó: Stefan Rousseau / WPA Pool / Getty Images)

Rovatok