Index Vakbarát Hírportál

Aggódik a NASA: három felhőkarcoló méretű aszteroida száguld a Föld felé

2023. március 1., szerda 12:51

Aggódnak a NASA szakértői, ugyanis ha az aszteroidák pályát változtatnak, becsapódhatnak a bolygónkba, amivel komoly károkat okozhatnak a Föld felszínén.

Negyvenemeletes felhőkarcoló nagyságú, körülbelül 137 méter átmérőjű aszteroidák repülnek a Föld felé – közölte a Daily Star

Nyugtalanok a NASA szakértői, ugyanis az aszteroidák meglehetősen közel repülnek el a bolygónk mellett, és ha megváltoztatják jelenlegi pályájukat, akkor becsapódhatnak a Földbe.

A három űrszikla egyike március elsején, szerdán halad el a Föld mellett, már látótérben van. Nagyjából 2,2 millió mérföldre van tőlünk. A második február 28-án, kedden kezdett el közeledni a Földhöz, a harmadik aszteroida pedig pénteken, március 3-án érkezik a közelünkbe. Utóbbi körülbelül 250 láb átmérőjű, és mintegy 3,3 millió mérföldre repül a bolygónktól.

Bár a NASA jelenleg úgy gondolja, az elkövetkező 200 évben nem kell tartani becsapódástól, azonban egy szakértő kiemelte, bármikor meglephet minket egy váratlan aszteroida.

Richard Moissl, az Európai Űrügynökség bolygóvédelemért felelős vezetője elmondta, a cseljabinszki űrsziklához hasonló nagyságú aszteroidák nagyjából 50-100 évente csapódnak be a Földbe.

(Borítókép: NASA)

Rovatok