Index Vakbarát Hírportál

Új fajokat fedezett fel egy magyar kutató

2023. március 1., szerda 15:07

A tudós és csapata Délkelet-Ázsiában vizsgálta az állatokat. A felfedezés fontos mérföldkő a csigák kutatásában.

Negyvenkét – a tudomány számára eddig ismeretlen – csigafaj felfedezéséről számolt be Páll-Gergely Barna, az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont (ATK) Növényvédelmi Intézetének (NÖVI) kutatója, aki egy nemzetközi tudóscsapattal együttműködve vizsgálta Délkelet-Ázsia szárazföldi csigáinak diverzitását. A publikáció a ZooKeys vezető taxonómiai folyóiratban jelent meg – számolt be a Magyar Állatvédelem.

A nemrégiben felfedezett új fajok a világ legkisebb szárazföldi csigafaját is magában foglaló Angustopila nemzetségbe tartoznak.

A felfedezés ötszörösére növelte az eddig ismert Angustopila-fajok számát.

A Délkelet-Ázsia különböző országaiban, Thaiföldön, Laoszban, Vietnámban és Mianmarban gyűjtött új fajok igen aprók, közülük csak néhány mérete haladja meg az 1 mm-es nagyságot.

A különböző csigafajok elkülönítése alapos morfológiai vizsgálat után történt, elsősorban a héj alakja, a csigaház felszíni struktúrája, valamint a szájadékban található fogak száma és elhelyezkedése alapján. A fajok döntő többsége egyetlen vagy néhány, egymáshoz közel lévő lelőhelyről került elő.

A kutatócsoport egy matematikai modell segítségével végzett becslés alapján feltételezi, hogy összesen körülbelül 81-91 Angustopila-nemzetségbe tartozó csigafaj élhet Délkelet-Ázsiában.

A felfedezés fontos mérföldkő a csigák kutatásában – írták a kutatók.

Rovatok