Index Vakbarát Hírportál

Egereken kimutatták: a kólafogyasztás javítja a tesztoszteronkiválasztást, de mégis káros a férfiakra

2023. március 2., csütörtök 07:39

Kínai kutatók két kólamárka termékeinek egészségügyi hatásait vizsgálták hím egereken. Kiderült, hogy a magas dózisú kólafogyasztás javíthatja a tesztoszteronkiválasztást, valamint a cukros italok testtömeg-növekedést is eredményeztek a vizsgált állatoknál. De komoly károkat is okoz.

A tanulmány szerzői megerősítették azokat a korábbi tudományos megállapításokat, melyek szerint a szénsavas üdítők károsak a termékenységre. A kutatók már régebben elvégeztek olyan vizsgálatokat, amelyek kimutatták, hogy a kólafogyasztás csökkentheti a petefészkek tömegét. Ezek a kutatások nőstény egerek szervezetét elemezték ilyen szempontok szerint.

Kutatási eredmények alapján megállapítható, hogy

napi egy liter kóla elfogyasztása akár 30 százalékkal is ronthatja az ondóminőséget a férfiaknál.

A kóla- és koffeintartalmú üdítők károsan hatnak az ondómennyiségre, az ondókoncentrációra és a hímivarsejtszámra is.

Komoly, részletes tanulmányok korábban nem vizsgálták a szénsavas üdítők herékre gyakorolt hatását. Ezt a mulasztást akarták most pótolni a kínai kutatók, akik kólát adtak egy csapatnyi hím egérnek. A rágcsálók egy-egy csoportjának vagy Pepsi, vagy Coca-Colát adtak inni mintegy két héten át, továbbá volt egy kontrollcsoport is, amely tiszta vizet kapott.

A két kólás csoporton belül létrehoztak két-két alcsoportot azáltal, hogy vagy hígítatlan, vagy 50 százalékban vízzel kevert üdítőt adtak nekik. Kiderült, hogy 

a cukros ital elfogyasztása testtömeg-növekedést okozott az állatoknál.

Az Acta Endocrinol című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a vérszérumban mért tesztoszteronkoncentráció minden egérnél megemelkedett a Pepsivel és Coca-Colával történt kezelés után. A szerzők megállapították, hogy 

a magas dózisú kólafogyasztás javíthatja a tesztoszteronkiválasztást hím egerekben.

A hígítatlan kólát ivó egereknél pedig herenövekedést figyeltek meg, szemben a másik két csoport tagjaival.

A kínai kutatók kiemelték, hogy vizsgálati eredményeik tudományos alapot szolgáltatnak arra, hogy jobban megfigyelhető legyen a szénsavas italok fogyasztásának hatása az emberek egyedfejlődésére és reproduktív funkcióira. A vizsgálatok során számos pozitív felfedezést sikerült dokumentálniuk, melyek nagy segítséget nyújthatnak a prosztatazavarok és a prosztatarák megelőzésében – írja a hazipatika.com.

Rovatok