Index Vakbarát Hírportál

Rossz a szívnek a kannabiszfogyasztás

2023. március 4., szombat 16:08

Jó a kedélynek, rossz a szervezetnek.

A Stanford Egyetem friss kutatása szerint a rendszeres marihuánafogyasztás 34 százalékkal növeli a koszorúér-betegség kialakulásának kockázatát. A koszorúér-betegség a szívet körülvevő erek beszűkülésével és elzáródásával jár, ami szívrohamhoz és szívleálláshoz vezethet – ez a világon a harmadik leggyakoribb halálok.

A kutatók önbevallás alapján vetették össze a kenderfogyasztási szokásokat az egészségügyi adatokkal, amelyeket életkor, nem és egyéb veszélyfaktorok alapján szűrtek. Ez alapján alakult ki a kép, hogy minél gyakoribb a marihuánahasználat, annál nagyobb a koszorúér-betegség kialakulásának veszélye – írja az Interesting Engineering.

Az elmúlt évtizedekben nőtt a fejlett világban a marihuánával kapcsolatos tolerancia, és egyre több helyen dekriminalizálták a fogyasztását.

A szer kedvező hatásokat mutat epilepszia, álmatlanság, depresszió, szorongás és kényszerbetegség esetében, ugyanakkor folyamatosan felmerül, hogy ezekhez az előnyökhöz súlyosabb káros hatások is társulnak, mint a pszichózis vagy az anyag nehézfémtartalma miatt kialakuló degeneratív idegrendszeri betegségek, például az Alzheimer- és Parkinson-kór.

A kannabiszfogyasztás emeli a pulzust és a vérnyomást, ami megterheli a szívet, és olyan krónikus gyulladásos folyamat kialakulásához vezet, ami koszorúér-betegséget eredményez. A kutatók szerint ezért a kannabisz tagadhatatlanul káros a szívre és a keringési rendszerre, legalizációja pedig a szívrohamok számának emelkedésével jár.

Rovatok