Index Vakbarát Hírportál

Több száz éves óriáskagylót talált egy floridai férfi

2023. március 4., szombat 15:06

A kagyló Abraham Lincoln amerikai elnökkel egyidős. Megtalálója először levesnek szánta, végül inkább elvitte egy laboratóriumba.

A floridai férfi, Blaine Parker a Mexikói-öböl floridai strandján, az Alligator Pointon fedezte fel a kemény héjú, quahog típusú óriáskagylót – közölte a CBS News

Szakértők megállapították, a kagyló körülbelül 214 éves. Az állat korát a héján látható évgyűrűk alapján számították ki. A 214 évgyűrű pedig azt jelenti, hogy a kagyló 1809-ben keletkezett, vagyis évre pontosan egyidős Abraham Lincoln amerikai elnökkel. A kutatók ezért Aber Lincoln-kagylónak nevezték el az állatot.

A Gulf Specimen Marine Lab kutatólaboratórium és akvárium elmondta, a legtöbb ilyen típusú kagyló 5 és 10 centiméter közötti hosszúságú, de a szóban forgó példány 15 centiméteres és 2,6 kilós.

A quahog típusú kagylókat elsősorban fogyasztási célokra használják, Blaine Parker ezért eleinte levest akart főzni a hatalmas állatból.

Meg akartuk enni, de elgondolkodtunk, és rájöttünk, hogy egy ekkora kagyló valószínűleg elég különleges. Szóval mégsem öltük meg

– emlékezett vissza a férfi, aki elvitte a kagylót abba a laboratóriumba, ahol dolgozik. Az Aber Lincoln-kagylót kiállították, mintegy száz látogatót vonzott naponta.

A laboratórium gondozói a múlt héten visszaengedték a kagylót a Mexikói-öbölbe.

Rovatok