Index Vakbarát Hírportál

Miért rettegünk a bohócoktól?

2023. március 8., szerda 15:22

Coulrofóbiának hívják a bohócfóbiát. Vajon velünk született rettegés, vagy életünk során alakul ki? De mi a kiváltó ok, és kik félnek legjobban a nagy orrú, nagy lábú, vigyori bohócoktól?

A bohócoktól való rettegés az életkor előrehaladtával alakul ki. A fő oka, hogy a sok smink alatt nem látjuk a bohócok arcát, így nem tudjuk értelmezni szándékaikat, és ez nyugtalanító, ahogy szomorúnak tűnő szemei is azok a széles mosollyal.

Adam Cox fóbiaguru azt mondta, hogy a bohócokkal kapcsolatos félelem már fiatalon megszülethet például azért, mert a gyerek találkozik valakivel, akinek nem látja az arcát, lehet ez akár a Mikulás is, és ez megijeszti.

Az arc az egyik legfontosabb nonverbális kommunikációs jelünk, ennek segítségével értjük meg és értelmezzük az emberek gondolatait, szándékait.

Mark Griffiths, a Nottingham Trent Egyetem pszichológusprofesszora szerint minden, ami egy bohóc külsejével kapcsolatos, zavarba ejtő:

A groteszk arc, a nagy orr, az ijesztő száj, az óriási cipő, a vörös paróka. A kontraszt a széles mosoly és a szomorú szem között.

Joker és társai

A bohócoktól való félelem valószínűleg a hatvanas években jelent meg a megszaporodó filmes, irodalmi ábrázolások hatására: bohócok, robotok, babák, próbababák, amikben az a zavaró, hogy emberinek tűnnek, de mindig van bennük valami eltúlzott, ami félelmet indukálhat.

Cox szerint a fóbia megértésében kulcsfontosságú, hogy a bohócokat hogyan ábrázolják a médiában. A hetvenes években például nagy port vert fel egy igazi bohóc gyilkos, John Wayne Gacy esete, aki 1972 és 1978 között legalább 33 fiatal férfit és fiút megtámadott és meggyilkolt. Részmunkaidőben dolgozott bohócként, rendszeresen fellépett gyermekkórházakban és jótékonysági rendezvényeken. 1994-ben, 52 évesen halálra ítélték, és méreginjekcióval kivégezték.

A bohócok megítélésén nem segített Stephen King 1986-os horrorregénye, az Az sem, és ennek tévés adaptációja.

A bohócok gyakori gonosz ábrázolása létrehozta a rossz bohóc filmes és irodalmi toposzát.

Bohócjárvány

2016 nyarán az úgynevezett Killer Clown Craze trend kezdett járványszerűen terjedni az Egyesült Államokban: fenyegető, bohócnak öltözött emberek bukkantak fel országszerte, és ijesztgették a járókelőket, randalíroztak. A divat átterjedt Kanadára, Ausztráliára és végül Nagy-Britanniára is. Videóikat feltöltötték a YouTube-ra is.

Egy új bohóckutatásban 987, 18 és 77 év közötti, a világ minden részéről származó embert kérdeztek a bohócokhoz való viszonyulásukról.

A tanulmány szerint az ázsiaiak félnek legjobban a bohócoktól, és az európaiak a legkevésbé.

A résztvevők rettegésüket azzal magyarázták, hogy a bohóc eltúlzott arcvonásai fenyegetettéget jelentenek, a smink elrejti érzelmeiket, és bizonytalanságot kelt, viselkedésük kiszámíthatatlan, és ott vannak a popkultúra negatív bohócábrázolásai is. De sok embernek volt már ijesztő élménye is bohóccal.

(Borítókép: MTI / EPA-EFE / Francisco Guasco)

Rovatok