Index Vakbarát Hírportál

Az első transzhős egy római császár volt, Heliogabalus

2023. március 8., szerda 08:54

A szíriai származású Heliogabalus római császár 203 és 222 között élt, 19 évesen azonban saját katonái gyilkolták meg egy 30 hónapig tartó botrányos uralkodói időszak után. Sok kárt okozott a római birodalomnak, például egy pogány, napimádó vallást próbált elterjeszteni, de szexuális orientációja sem volt mindennapos.

Marcus Aurelius Antoninus Emeszában (Szíriában) fiatalon örökletes papi tisztséget kapott a helyi napisten, El-Gabal kultuszában, ez görögül Héliosz napisten volt – innen eredt a Héliogabalosz, latinul Heliogabalus név. A római történész, Dion Cassius, az Histoire Romaine szerzője, mélyen elítéli az általa folytatott titkos szertartásokat, amelyekben gyerekeket áldozott, mágikus hókuszpókuszokhoz folyamodott, és a rómaiak legfontosabb istenéről, Jupiterről nem vett tudomást.

De nevéhez orgiákkal egybekötött lakomák is fűződnek, ahol pávanyelvet és egzotikus, trópusi papagájokat eszegettek, miközben szexuális játékokat folytattak. A nem épp erkölcsös összejöveteleken a különös humorú Heliogabalus viaszból vagy kőből készült ételeket szolgált fel vendégeinek, azokat pedig, akik már megittasultak az alkoholtól, vadállatokkal zárt össze. Szegény vendégei sokszor egy oroszlán, egy leopárd vagy egy medve társaságában ébredtek hirtelen kijózanodva. De az ijedtségtől többüknek rögtön meg is állt a szíve.

Szüzek megbecstelenítése

A római elit nagy felháborodására Heliogabalus a szeretői, majd feleségei közé emelt egy Vesta-szüzet, egy szent papnőt, aki korábban szüzességi fogadalmat tett – amikor a bűn napvilágra került, a papnőt élve befalazták. Az erkölcs önkéntes őrzői felhorgadtak, főleg, hogy a még nem is nagykorú császár három éven belül már az ötödik házasságát élte – hol nőkkel, hol férfiakkal.

A nőkhöz azonban nem fűződött gyümölcsöző kapcsolata, bár forradalmi intézkedése volt, hogy beengedte őket a szenátusba, de nem tudott utódot nemzeni senkinek. Igaz, idővel az is kiderült, hogy jobban szereti saját nemét. A pletykák szerint szorgalmasan látogatta a római prostituáltakat, de állítólag azt is elrendelte, hogy

Gyűjtsék össze a világ legelvetemültebb férfiait, hogy elméleti és gyakorlati útmutatást adjanak neki a legszörnyűbb élvezetek minden lehetséges változatáról

– ezt a 3. századi krónikás, Aurelius Victor írja le. Olyan anekdota is keringett, hogy a császár kivételez kegyeltjeivel, akiknek hivatalokat és minisztériumi pozíciókat osztogat.

Hány nemű?

Heliogabalus nagy szerelme egy izomkolosszus rabszolga, Hieroklész volt, aki büszkén viselte arcán a szerelmét jelző zúzódásokat. A császár transztörekvései a rabszolgával való kapcsolat kibontakozásakor kezdenek szárnyalni: levágja szőrét, púderes parókát és finom selyemköpenyt ölt magára, arcát pedig fehér sminkkel mázolja be. Ahogy az identitás cserélődésein felháborodott Dion Cassius írja:

Férfiként és nőként is szemtelenül odaadta magát.

Heliogabalus egy külföldi misszionáriusnak, aki hagyományosan így köszönti,

Üdv, Császár uramnak!

villogó szemmel válaszol

Ne hívj uramnak, az úrnőd vagyok.

Lehet, hogy Heliogabalus a történelem első transzcsászárnője volt? Dion Cassius szerint valószínűleg szerette volna átműttetni magát, egy ideig a kasztráláson is gondolkodott. A 12. századi bizánci történész, Johannes Zonaras szerint azt szerette volna, ha orvosai vágást ejtenek az alsó hasán, hogy így kettős szexuális természete legyen. De ezt a műtétet soha nem végezték el, mert az akkori erkölcs az interszexuális embereket, a kettős nemi jegyeket természetellenesnek találta és úgy ítélte, az ilyen lényeket jobb elevenen elégetni.

Nagyanyja, Julia Maesa, aki trónra kerülését segítette, egyre jobban aggódott a kicsapongó és felelőtlen unoka iránt, kitalálta, hogy Heliogabalus mellé társuralkodóvá teszi visszafogott unokatestvérét, Alexander Severust, aki majd visszaszorítja a perverz hírében álló Heliogabalust. A terv sikerült, de Heliogabalus rövidesen felismerte, hogy az egyre populárisabb Alexander hatalomba helyezése nem volt jó ötlet, meg akarta öletni. Ez azonban már a katonáknak is sok volt. Mindössze harminc hónapnyi uralkodás után, 222 márciusában, 19 évesen saját katonái gyilkolták meg, testét megbecstelenítve a Tiberisbe dobták. Húsz évszázaddal később neve újra felbukkant, nem szorgalmas és gyümölcsöző uralkodása, hanem szexuális törekvései miatt.

(Borítókép: Heliogabalus római császár szobra. Fotó: Wikipédia)

Rovatok