Index Vakbarát Hírportál

Mikor tűnhet el az ember a Földről?

2023. március 28., kedd 11:29

Az embernek még egymilliárd éve lehet a bolygón, ezután a Nap annyira felmelegíti a Földet, hogy élhetetlenné válik. De más is okozhatja a tömeges kihalást, járványok, a globális felmelegedés, atomháború. Mi a legvalószínűbb forgatókönyv?

A korai Homo sapiens kb. 250 ezer éve Afrikában jelent meg, aztán Ázsiában és Európában is elterjedt, és átvette a Föld irányítását. De ideje (időnk) nem korlátlan, kérdés, meddig virgonckodhatunk még a Földön? A legoptimistább tanulmányok szerint az emberi fajnak még egymilliárd éve lehet a kék bolygón, ezután a Nap annyira felmelegíti majd, hogy élhetetlenné válik.

Már holnap?

Egymilliárd évvel ezelőtt a Földön az élet mikrobákból állt. A többsejtű élet 600 millió évvel korábban jelent meg, amikor az első szivacsok elszaporodtak. Hogy milyen lesz az élet a Földön egymilliárd év múlva? A Nature Geoscience 2021–es tanulmánya szerint a Föld légköre addigra nagyon kevés oxigént tartalmaz majd, így valószínűleg az anaerob mikrobák lesznek az utolsó földlakók – ezek olyan mikroorganizmusok, amelyeknek nincs szükségük oxigénes környezetre anyagcseréjük és szaporodásuk során, sőt egyes fajaikat az oxigén kifejezetten zavarja is. De mennyi időnk van még addig?

Henry Gee paleontológus szerint az emlősfajok jellemzően egymillió évig élnek, de ez nem feltétlenül vonatkozik az emberekre is. Szerinte

az emberek különleges lények, élhetünk egymillió évig, vagy a jövő héten el is tűnhetünk mind. Ezzel az utóbbi sötét forgatókönyvvel akkor számolhatunk, ha például becsapódik egy aszteroida, kitör egy atomháború, vagy a globális felmelegedés miatt történik valami hirtelen.

Philip Lubin és Alexander Cohen fizikusok egy tanulmányukban azt boncolgatják, vajon a dinoszauruszokat kipusztító aszteroida végzetes lenne-e az emberiségre nézve is. Ha lenne előtte fél évünk, akkor szét tudnánk robbantani és ép bőrrel megúsznánk.

Jelenleg a (29075) 1950 DA néven ismert a legnagyobb aszteroida, ami potenciálisan becsapódhat a Földbe. Az Európai Űrügynökség 2022–es kockázatelemzése szerint 1300 méter átmérőjű, és az esélye annak, hogy 2880 márciusában találkozik bolygónkkal, 1 az 50 000-hez. Tehát nem ez fenyegeti a legjobban földi létünket, inkább saját magunk.

Az atomháborúk és a klímaváltozás

Francois Diaz-Maurin, a Bulletin of the Atomic Scientists nukleáris ügyekért felelős szerkesztője szerint

egy teljes nukleáris háború könnyen elpusztíthatja az emberiséget. Csupán egy modern, 300 kilotonnás nukleáris fegyver 24 óra alatt egymillió embert ölne meg, ha ledobnák New Yorkra.

Egy regionális nukleáris háború, például India és Pakisztán között, rövid távon 27 millió ember halálát okozhatja (és károsítaná az ózonréteget is), míg egy teljes körű nukleáris háború az Egyesült Államok és Oroszország között a becslések szerint 360 millió ember halálához vezetne. És hiába érne véget a háború, utána is teljes lenne a káosz: a bombázások által okozott tüzek megváltoztatnák az éghajlatot, és beköszöntene a nukleáris tél. 

Az ökológiai szennyezés lassabb kihaláshoz vezethetne, de az emberek már most is szembesülnek a krónikus szennyezés okozta egészségügyi stresszorokkal: a meleg miatt gyorsabban lélegzünk, így több szennyezés kerül a tüdőnkbe. De a baj az, hogy a legrosszabb forgatókönyveket nem vizsgálják: sok kutatás foglalkozik azzal, hogy milyen lesz a bolygó, ha két-három Celsius-fokkal melegebb lesz az iparosodás előtti átlagnál, de azt nem, hogy öt-hat Celsius-fokos emelkedés mivel jár. Mert ez még megjósolhatatlan, és mert a klímatudósokra nyomás nehezedik a politikusok részéről, hogy ne riogassák az embereket.

A mai valóság az, hogy egyes emberek mások életkörülményeit teszik tönkre, ez már egy egzisztenciális válság, és nem csak a kockázata

– mondja Sarah Cornell, a Stockholmi Egyetem globális fenntarthatóságot tanulmányozó munkatársa. 

(Borítókép: Linh Pham / Getty Images)

Rovatok