Index Vakbarát Hírportál

Újabb és újabb trükkök az öregedés visszafordítására

2023. április 1., szombat 14:28

Az öregedés megállítására már számos módszer létezik, és ha elég vastag a pénztárcánk, élhetünk is velük. Ha viszont nem, akkor egyszerű életmódváltással, egészséges táplálkozással és testmozgással is sokat tehetünk a hosszabb és egészségesebb életért.

Az április 1-jén Ibizán megnyitó RoseBar módszerei mintha egy sci-fiből merítenék az ötleteket. 

A vendégek DNS-metilációs tesztekkel mérhetik epigenomjukat, így kiderítve, hogy melyik, öregedéshez kapcsolódó génjük aktiválódik. A luxusintézetben van hiperbár oxigénkamra, kompressziós csizma, fényterápia és egy energianövelő gép is. De a közeljövőben a RoseBar plazmaferézist és vérszűrést is bevezet. Ezekkel a technikákkal állítólag hatékonyan lehet meghosszabbítani az életet és fiatalítani a testet.

Amit »normális« öregedésnek tekintünk – leépülés, gyengeség, fogyatékosság és degeneráció –, az valóban abnormális öregedés. Az öregedés olyan betegség, ami kezelhető

– állítja Dr. Mark Hyman, a RoseBar orvosi igazgatója, a Cleveland Clinic Center for Functional Medicine stratégiai és innovációs vezetője.

Genomika vagy egy kis pluszvitamin

A biomarkerekkel, vagyis a test folyadékaiban és a szövetekben található indikátorokkal végzett kutatások azt igazolták, hogy sokkal jobban kontrollálhatjuk egészségünket, mint azt eddig gondoltuk.

A hétnapos ibizai kezelés 4556 dollár szoba és ellátás nélkül, de aki ezt nem tudná kifizetni, az is tehet az öregedés ellen, ha kicsit jobban odafigyel az életmódjára. Ahogy Hyman elmondja:

A jó öregedés 80 százalékát egyszerű dolgok teszik ki, amik nem kerülnek sokba: étkezés, testmozgás, stresszkezelés, alvás és elegendő tápanyag bevitele. A D-vitamin, az ómega–3 zsírsavak és egy multivitamin komoly hatással lehet a szervezetre.

A genomika, a mikrobiom tanulmányozása és a mesterséges intelligencia új utakat nyit az öregséggel szembeni harcban.

Egy 500 dolláros vérvizsgálattal több mint 100 különböző biomarkert tudnak elemezni, ebből az is kiderül például, hogy milyen az anyagcsere egészsége.

Melissa Eamer, a Modern Age klinika alapítója azt mondja,

Sokan azt gondolják, hogy az öregedés csak az 50-es éveikben kezdődik, de igazából a 30-as években, amikor a csonttömeg eléri a csúcspontját.

A Modern Age 500 dollárt kér egy Aging Wellness kezelésért, amiben benne van az első orvosi konzultáció, egy 55 biomarkert mérő vérvizsgálat, egy kognitív teszt és egy csontvizsgálat. Ezt követi egy újabb orvosi beszélgetés a megoldásokról, alkalmazható módszerekről. A Modern Age immunitásfokozókat, hormonterápiát, sejtregenerációt serkentő koenzimet, agyserkentő injekciókat és botoxot is kínál.

Rovatok