Index Vakbarát Hírportál

Először fertőzött embert egy olyan gomba, amely korábban csak fákat támadott meg

2023. április 2., vasárnap 10:59

Megfertőzött egy 61 éves indiai férfit a Chondrostereum purpureum nevezetű gomba, amelyről korábban azt hitték, hogy csak növények megtámadására képes. Az eset miatt nem feltétlenül kell megijedni, az üggyel foglalkozó egyik orvos szerint azonban komoly kérdéseket vethet fel arra vonatkozóan, hogy az ilyen fertőzések hajlamosak-e egészséges és legyengült immunrendszerű egyedeknél egyaránt előfordulni.

Egy egészen meglepő tanulmányt tettek közé nemrégiben: Soma Dutta, a kolkatai Apollo Multispeciality Hospitals tanácsadója arról számol be, hogy megfertőzött egy embert egy olyan gombafaj, amelyről korábban azt hittük, hogy csak növényeket képes megtámadni. A történet középpontjában a Chondrostereum purpureum, azaz a lilás réteggomba áll, amely ha megtámad egy növényt, annak leveleit ezüstös színűvé változtatja, míg azok el nem pusztulnak.

A fertőzött egy 61 éves indiai férfi volt, aki számos tünettel, köztük torokrekedtséggel, fáradtsággal, köhögéssel és nyelési nehézségekkel fordult orvosához. Tünetei miatt a férfi beutalót kapott mellkasröntgenre, az eredmények azonban rendben voltak, ezért a nyakáról CT-t is készítettek, ami már felfedett egy olyan tályogot, amely korántsem tűnt hétköznapinak – írja az IFL Science.

A tályogból mintát vettek, hogy megtudják, mi okozhatta azt. Több sikertelen kísérlet után azonban továbbküldték az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) együttműködő, orvosi szempontból fontos gombákkal foglalkozó referencia- és kutatóközpontba, ahol DNS-szekvenálás után megállapították, hogy az indiai férfi szervezetében az a Chondrostereum purpureum lelhető fel, amely korábban csak növényeket fertőzött.

A beteg tagadta, hogy ilyen növényi kórokozóval dolgozott volna, azt azonban megerősítette, hogy kutatási tevékenysége részeként hosszú ideig dolgozott rothadó anyagokkal és más növényi gombákkal

– olvasható a tanulmányban, amelyből többek között az is kiderült, hogy a fertőzött mikológus volt, így az átlagnál sokkal nagyobb „veszélynek” volt kitéve.

A környezetünkben jelen lévő több millió gomba közül csak néhány száz képes megfertőzni az embert és az állatokat. Az viszont, hogy állati és emberi betegségeket növényi kórokozók is okozhatnak, egy teljesen új elképzelés, amely komoly kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy az ilyen fertőzések hajlamosak-e egészséges és legyengült immunrendszerű egyedeknél egyaránt előfordulni

– vélekedett Soma Dutta az esetről.

Ez még nem a világ vége

Mint arról korábban az Index is beszámolt, ahhoz, hogy egy gomba megfertőzze az embert, négy alapvető feltétel együttes beteljesülése szükséges:

A legtöbb gombának 20 és 30 Celsius-fok közötti hőmérsékletre van szüksége, míg az emberi test 37 Celsius-foknál magasabb hőmérséklet elérésére is képes, így ahhoz, hogy egy gomba hosszú távon is életben maradhasson az emberi szervezetben, ezt az akadályt mindenképp le kell küzdenie. 

Az Egészségügyi Világszervezet jelenleg 19, az emberi egészséget fenyegető gombafertőzést tart számon, amelyek közül négyet „kritikusan fontos kórokozóként” kezelnek. Ezek az Aspergillus fumigatus, amely a megfertőzöttek 47-88 százalékát képes megölni; a Candida albicans, amely a gyakoribb, és a fertőzöttek 20-50 százalékára nézve halálos; a Cryptococcus neoformans, mely képes az agyat is megtámadni, illetve a Candida auris, amely különösen jól kijátssza a gombaellenes gyógyszereket.

Mint írtuk, az említett esetben a fertőzést valószínűleg a gomba közvetlen közelében végzett munka miatt kapta el a 61 éves indiai férfi, a kutatást végző csapat azonban úgy véli, hogy a jövőben más gombák is megléphetik azt, ami most a Chondrostereum purpureumnek sikerült.

(Borítókép:  Chondrostereum purpureum. Fotó:  Valter Jacinto / Getty Images)

Rovatok