Index Vakbarát Hírportál

Van-e evolúciós haszna a pszichopátiának?

2023. április 2., vasárnap 19:10

Bár a teljes népességnek csak 1 százalékát tekintik pszichopatának, az üzleti vezetők 20 százaléka rendelkezik pszichopatológiai tünetekkel. De vajon ez a szélsőségesen antiszociális viselkedés, az empátia és az érzelmek hiányának tünetegyüttese miért nem halt ki az evolúcióval?

A pszichopatákat felszínes érzelmek, az empátia hiánya, erkölcstelenség, antiszociális viselkedés és a megtévesztés képessége jellemzi. De ez a társadalomra és a többi emberre nézve is nagyon negatív és hátrányos tünetegyüttes, ami részben genetikai eredetű, miért nem halt még ki az evolúcióval? – teszi fel a kérdést a The Conversation.

Ősbizalom

Az emberi társadalom evolúciós történetének fontos alapköve a bizalom, mert csak ennek segítségével tudtak együttműködni az emberek. A bizalom segített eszközöket fejleszteni, városokat építeni, terjeszkedni, hiszen ez az idegenekkel való együttműködés alapja: el kell hinnünk, hogy az idegen nem csap be, nem veszi el, ami a miénk. Azok azonban, akik mégis becsapják embertársaikat, előnyösebb helyzetbe kerülnek, több javuk lesz, sikeresebbnek gondolhatják őket a többiek. A csalás így mindenkire nézve ártalmas.

Az evolúciós pszichológusok szerint az emberekben kifejlődött a csalókat felismerő képesség, de vannak, akik szerint a bizalom csak egyfajta kognitív parancsikon, ami jeleket keres a másikban, és ez alapján dönti el, hogy az illető megbízható–e, vagy sem.

De minél összetettebb a társadalom, annál könnyebb visszaélni a bizalommal.

A csalás, főleg, ha következménye sincs, a legjobb sikerstratégia lehet, vagyis „szabad az út” a pszichopatává válás felé. A pszichopata kihasználja, hogy a többi ember megbízik benne, majd elárulja a felé irányuló bizalmat és a benne megbízókat. Nincs lelkiismeret-furdalása, sőt.

Nem csak a gének

A betegség fennmaradásához valószínűleg az is hozzájárult, hogy nem csak genetikai eredetű, kapcsolatban áll a fenotípusos plaszticitással is, vagyis az egyedek azon képességével, hogy a környezet megváltozásához hozzá tudják alakítani tulajdonságaikat – viselkedésüket, testméretüket, alakjukat, anyagcseréjüket.

Ezért magyarázzák sokan a pszichopátia érzéketlenségét, érzelemmentességét a nehéz gyerekkorral. Ha a kisgyerek nem kap elég gondoskodást és szeretetet, érzelmileg kikapcsolhat. Így előzi meg a traumákat.

A pszichopátia részben olyan jellemzők összessége, amik a boldoguláshoz segítenek hozzá. De a gátlástalansággal, megtévesztéssel elért siker etikailag aggályokat vet fel, ezért a pszichopaták sikereit a társadalomnak nem szabadna díjaznia.

(Borítókép:  Peter Macdiarmid / Getty Images)

Rovatok