A brit Surrey-i Egyetem új kutatása szerint a sztívia természetes édesítőszer ugyanolyan édes, mint a cukor, de az üvegházhatású gázok kibocsátásának mindössze 10 százalékát termeli.
A brit Surrey-i Egyetem új kutatása szerint a sztívianövényből származó természetes édesítőszerek ugyanolyan édességet biztosítanak, mint a cukor, de az üvegházhatású gázok kibocsátásának mindössze 10 százalékát termelik a cukorhoz képest.
A The International Journal of Life Cycle Assessment című tudományos lap hasábjain megjelent tanulmányban olvashatjuk, hogy a kutatás során a növényből kivonták a szteviol-glikozidokat, az édes íz vegyületeit, és ezeken vizsgálták a környezetre gyakorolt hatásokat. Így derült ki, hogy a sztíviából kivont édesítőszer gyártása kisebb környezeti terheléssel jár, mint a cukoré:
kevesebb földet és vizet igényel a termesztése, mint a cukoré, de ugyanolyan édes ízt garantál.
Sok cukorpótló helyettesítheti a cukor édességét, de kevésbé rombolja a környezetet (és az emberi szervezetet is), mint a cukor. A kutatások szerint 4 gramm sztívia használata egyenlő 1000 gramm cukor használatával, mert a természetes édesítőszer 250-szer édesebbnek érződik.
Dr. James Suckling, a tanulmány vezető szerzője a Surrey-i Egyetem Környezetvédelmi és Fenntarthatósági Központjában mondta el, hogy
a sztívia nemcsak egészségesebb, mint a cukor, de környezetvédelmi szempontból is sokkal előnyösebb.
Ugyanakkor a kutatók is elismerik, hogy további vizsgálatokra van szükség a szteviol-glikozidok egészségre gyakorolt hatásának teljes megismeréséhez.