Index Vakbarát Hírportál

Óriási hiba a tus alatti fogmosás

2023. április 9., vasárnap 16:05

A megkérdezett fogorvosok három dolgot is felsorolnak, amely hátrányossá, sőt veszélyessé teheti a zuhanyzás közbeni fogmosást. A magas hőmérséklet és a pára megváltoztatja a fogkefe sörtéjét, kedvez a baktériumok elszaporodásának, a szájvizes öblítés pedig balesetveszélyes, ha a kádban élünk vele.

Egy rohanás mindig a korán reggeli vagy késő esti tisztálkodási procedúra? A zuhany alatti fogmosással értékes perceket nyerhetünk, csak közben nagy hibát követünk el! Ahogy a New York Post is írja, a baktériumok a meleg, párás környezetben szaporodnak a legjobban.

Veszélyes keresztszennyeződések

Parul Dua Makkar fogász szerint a magas hőmérséklet és a gőz csökkenti a fogkefe élettartamát.

Ha a fogkefe sokszor van kitéve magas hőmérsékletnek és folyamatos nedvességnek, a sörték felpuhulnak, és elvesztik hatékonyságukat.

Tartsuk a fogkefét hűvös, száraz helyen, távol a zuhanyzótól és a vécétől, mert a baktériumok nedves helyen érzik a legjobban magukat.

Arun Narang egy torontói esztétikai fogászaton dolgozik, véleménye szerint azok, akik a zuhany alatt használják a fogkeféjüket, nagyobb valószínűséggel válnak keresztszennyeződések áldozataivá, mert

a fürdőkádak és zuhanytálcák ideális helyek a baktériumok szaporodásához. Ha a fogkefét a zuhany csempéjének közelében helyezzük el, a felületen felszaporodott baktériumok átkerülhetnek a kefe sörtéire.

A tust ráadásul közösen használja több családtag is, de a mosdókagylóban történő fogmosás csökkenti a kockázatokat, nincs olyan koncentrált gőz, és, mint mondja, a mosdókagylónak van ideje megszáradni két használat között.

De persze mit sem ér a helyszín akkurátus kiválasztása, ha nem cseréljük rendszeresen a fogkefét! Az ideális csere legalább három-négy havonta történik, de ha a sörték sérültnek tűnnek, jobb, ha hamarabb.

Ha azzal nyugtatjuk magunkat, hogy a szájvízzel igazán alapossá tesszük a fogmosást, bárhol is végezzük, akkor van egy rossz hírünk: még ez sem képes eltávolítani minden felgyülemlett baktériumot, mondja Fatima Khan, texasi fogorvos.

Ha a szájvíz azzal hirdeti magát, hogy elpusztítja a baktériumok 99,9 százalékát, ami akár a keresztszennyező baktériumokra is vonatkozhat, kételkedjünk!

Nincsenek olyan tanulmányok, amelyek igazolnák, hogy a szájvíz megakadályozza ezeket a szennyeződéseket. Ráadásul, ahogy Khan kifejti, a szájvíz nem tud különbséget tenni a rossz és a jó baktériumok között, és rendszeres használata károsíthatja a száj mikrobiomját.

Bónusztipp

A zuhany alatti fogmosás egyébként más kockázatokat is rejt, igaz, ezeknek már semmi közük a szájhigiéniához. Gondoltunk már arra, hogy egyes szájvizek eséseket idézhetnek elő? Főleg azok, amelyek olajalapúak, mert természetes módon csúszóssá teszik a kádat – ahogy persze a szappan és a tusolók is. Óvakodjunk az olajos szájvizek használatától, legalábbis a kádban!

Ha mégsem tudunk leszokni a zuhanyzás közbeni (és minimum két percig tartó) fogmosásról, akkor legalább arról gondoskodjunk, hogy a fogkefét száraz helyen, a zuhanyfülkétől messze tároljuk, hogy a gőzben ne szaporodjanak el a baktériumok.

Rovatok