Index Vakbarát Hírportál

Miért vannak sötét karikák a szem alatt?

2023. április 13., csütörtök 15:19

Nemcsak a pihenés, de a genetika is befolyásolhatja megjelenésüket. A keringési zavar – amely akár a fáradtságból is eredhet – látható jele a szem alatti karika, amely a vékony, átlátszó bőr miatt olyan szembetűnő.

A fáradt szem alatti sötét körök gyakran kékben vagy lilában játszanak, mert a szem alatti régió erősen vaszkularizált, vagyis vér- és nyirokerek hálózatából áll, amelyek a vérkeringésben vesznek részt – írta meg a The Conversation című lap. Cikkükből az is kiderült, hogy

miért látjuk a tükörben ezeket a színes karikákat egy átvirrasztott éjszaka után.

Az erek között vannak olyan artériák, amelyek a szívből a szervekbe szállítják a vért, és vannak vénák, amelyek a szervek által használt vért juttatják el a szívbe. Az artériákban keringő vér vörös színű, mert oxigénben gazdag. A vénákban keringő vér viszont kékes, mert oxigénszegény. De ott a nyirokerekben keringő nyirok is, amelynek összetétele hasonló a vérplazmához: fehérvérsejteket vagy limfocitákat szállít, és kiüríti a salakanyagokat a sejtekből. 

Ha azonban a szervezet fáradt, akkor ezek a keringési rendszerek nem működnek jól. A szem körüli bőr sokkal vékonyabb, mint a test többi részén, körülbelül 0,3 milliméter (máshol átlagosan 0,6 milliméter, de a kézfejen és a talpon például vastagabb), és emiatt átlátszóbb is, ezért láthatók az erek. Vagyis a sötét karikák a fáradt test keringési zavarának látható megnyilvánulásai.

Mi befolyásolhatja megjelenésüket?

Tehát fontos a minőségi alvás, amikor a bőr és az egész test regenerálódik, a keringés aktiválódik, és megtörténik a sejthulladékok, baktériumok, felesleges víz kiválasztódása.

Ha nincs elég pihenés, a vénák megtelnek vérrel, ezért kitágulnak, és a rossz nyirokkeringés megakadályozza a felhalmozódó salakanyag jó elvezetését.

Ekkor jelennek meg a sötét karikák. De nem csak az alváshiány miatt alakulhatnak ki, befolyásolja őket a genetika is. Ha a családban több tag is hajlamos a szem alatti árkokra, előfordulhat, hogy hiába alszunk eleget, a sötét karikák nem tűnnek el.

Lássuk be, az öregedés itt sincs ránk jó hatással: az egyre rugalmatlanabb bőr elvékonyodik, így az erek még láthatóbbá válnak. Ám van néhány trükk, amit bevethetünk ellenük: a hideg (borogatás, vattapamacs, uborka) segít csökkenteni a már meglévő sötét karikákat, mert serkenti a vérkeringést, az erek visszahúzódnak, a sötét karikák pedig kevésbé látszanak.

Rovatok