Index Vakbarát Hírportál

Milyen gyakran cseréli a törölközőjét? Nem elégszer!

2023. április 13., csütörtök 21:02

Szakértők szerint háromnaponta érdemes lenne cserélni a törölközőt, amelyet használunk. Ha spórolnánk, akkor elég hetente, viszont öblítőt nem szabad használni a mosásához.

A törölköző – ez a Douglas Adams révén majdnem ikonikus tárgy – a Galaxis útikalauz stopposoknak szerint „a lehető leghasznosabb dolog, amit csak magával vihet a csillagközi stoppos. Egyrészt komoly gyakorlati értéke van: beletakarózhatunk, hogy meleghez jussunk [...]; heverhetünk rajta [...]; megnedvesíthetjük és fegyverként használhatjuk kézitusában; fejünkre tekerhetjük, hogy távol tartsuk a mérges gőzöket [...] veszély esetén vészjelzéseket adhatunk vele, és természetesen beletörülközhetünk, ha még elég tiszta hozzá”.

A nagy kérdés viszont az: meddig nevezhető tisztának egy törölköző? 

A New York Post ugyanis arról írt nemrég, hogy ezeket a „tökéletes baktériumfészkeket” egyáltalán nem tisztítjuk elégszer. Mint felidézték: Ausztráliában például az aszályok miatt a lakosok még büszkék is arra, hogy hetente sem cserélik a törölközőket, és hogy ezzel vizet spórolnak (mivel ritkábban kell mosni).

A szakértők azonban ezt a lehető legnagyobb mértékben helytelenítik. Shreya Andric bőrgyógyász azt mondta:

háromnaponta kell cseréli a törölközőt, hogy ne alakuljon ki bőrirritáció és fertőzésveszély.

Miért kell a csere?

A rendszeres törölközőváltás azért fontos, mert a fürdőlepedő nemcsak nedves lesz, ha a bőrünkkel érintkezik, hanem elhalt bőr, baktériumok és izzadság is tapad rá.  Aztán pedig órákig lóg nedvesen, ami ugyancsak kedvez a baktériumok szaporodásának.

Shreya Andric szerint maximum két hétig használhatjuk úgy a törülközőket, hogy a kórokozók és baktériumok még nem borítják el túlságosan, de ez a legvégső dátum. Ajánlása szerint

más törölközőt kell használni a testre és az arcra, különösen, ha hajlamosak vagyunk a pattanásokra, így elkerülhetjük a baktériumok átvitelét az arcunkra vagy az arcunkról a többi testrészre.

Ha nem így teszünk, gombák és egyéb mikroorganizmusok kerülhetnek a hajunkból is például az az arcbőrünkre.

Fontos és nem közismert információ az is, hogy a törölközőket nem kell öblíteni. Magas hőmérsékleten (lehetőleg 60 fokon) mossuk őket, és ne használjunk öblítőt, mert ez csökkenti a törölközők nedvszívó képességét.

És hogy mikor kell véglegesen megválni a fürdőlepedőktől?

Csak akkor, ha rossz a szaguk a mosás ellenére, vagy már nem elég nedvszívók. Andric azt ajánlja, inkább könnyebb, vékonyabb fürdőlepedőket válasszunk, mert ezek gyorsabban száradnak, és ezért nehezebben szaporodnak el a felületükön a baktériumok.

Rovatok