Index Vakbarát Hírportál

A világ egyik legpusztítóbb vulkánja kitörni készül

2023. április 13., csütörtök 12:45

A kolumbiai Nevado del Ruiz vulkán a múlt héten napi 6000 rengést produkált, ezért a riasztást a második legmagasabb fokozatra emelték. Már több mint 2500 családot evakuáltak a környékről, és az óvatosság nem is árt, hiszen 1985-ben 25 000-en haltak meg a vulkán kitörésekor.

A Kolumbiai Geológiai Szolgálat (CGS) szerint körülbelül 57 000 ember él az Andok-hegyei között található vulkán veszélyességi zónájában (a hegy lejtőin is), és az Intézet szerint a múlt heti földrengések már egy komolyabb kitörést jelezhetnek előre – írja a Daily Mail. A vulkán a kolumbiai Tolima és Caldas tartományok határán terül el, körülbelül 130 kilométerre a fővárostól, Bogotától.

A lávarétegekből álló vulkán 150 ezer évvel ezelőtt keletkezett, több mint 5000 méter magas, és utolsó nagy, drámai kitörésekor, 38 évvel ezelőtt többek között a föld- és szikladarabok lavinája okozta a lakosok halálát. A rémisztően dübörgő talajból iszapfolyások indultak meg a felszabaduló hő hatására, amik elárasztották a környező falvakat.

Most, hogy Nevado del Ruiz az aktivitás jeleit mutatja, a katasztrófavédelem tisztviselői megkezdték a közelben élők evakuálását, és az illetékesek szerint az állatállományt is el kell szállítani, ennek ellenére több lakos úgy nyilatkozott, hogy nem fogja elhagyni otthonát.

Az elmúlt tíz évben a vulkán szunnyadt, naponta átlagosan csupán 50 rengését jegyezték fel. A mostani megnövekedett szeizmikus aktivitást először a múlt hónapban figyelték meg, március 28-án 6500, március 29-én pedig 11 ezer rengést tapasztaltak. Április elején lassulni kezdett az aktivitás, de aztán egy 3000 méteres hamuoszlop jelezte, hogy nincs ok a nyugalomra.

A kormány a múlt héten sárgáról narancssárgára emelte a riasztási szintet, hogy felkészüljön a következő napokban vagy hetekben bekövetkező kitörésre. Bezárták a helyi Los Nevados Nemzeti Természeti Parkot, és a hegy 10 kilométeres sugarában található iskolák is átálltak az online oktatásra. 

Caldas kormányzója, Luis Carlos Velasquez 800 millió pesót (körülbelül 173 800 dollárt) kért a nemzeti kormánytól a korai figyelmeztető rendszer megerősítésére, 400 millió pesót a gépekre, valamint a kitelepítettek lakhatási finanszírozására – áll a kormány hétfői közleményében.

Rovatok