Index Vakbarát Hírportál

A zene bizonyítottan javíthatja a munkahelyi teljesítményt

2023. április 13., csütörtök 14:27

Egy új tanulmány szerint bizonyos zenék javíthatják a munkahelyi teljesítményt, de nem mindegy, milyen zenét és hogyan hallgatunk.

A Nature folyóiratban megjelent tanulmány szerint a zenehallgatás növelheti a munkahelyi teljesítményt, de arra is figyelni kell, hogy egy dal hatását sok minden befolyásolja, akár a környezet, a napszak, a pillanatnyi hangulatunk. Daniel Levitin, a montreali McGill Egyetem neurológusa, aki zenész is, azt mondja, soha nem ugyanúgy hallgatjuk meg ugyanazt a számot, mert rengeteg minden befolyásolja a zenehallgatást.

Amikor zenét hallgatunk, a hanghullám rezgéseit a fülünk elektromos jelekké alakítja, amiket az agytörzs feldolgoz, neurokémiai vegyületek szabadulnak fel, például adrenalin vagy akár dopamin, ami segíti a koncentrációt, vagy a megnyugtató prolaktin, ha szomorú zenét hallgatunk. 

HOGY MILYEN HATÁSSAL VAN RÁNK A ZENE, AZ FÜGGHET A RITMUSTÓL, A HANGSZÍNTŐL VAGY A HANGERŐTŐL IS.

2022-ben Andrea Caputo, a Torinói Egyetem zongoraművésze és szervezetpszichológiai doktoranduszhallgatója 244 alkalmazottat kérdezett meg, hogy felmérje, hogyan befolyásolja munkájukat a zene. Következtése szerint

Az, ahogy a zene hat az érzelmeinkre, pozitívan befolyásolhatja a munkával való elégedettségünket.

Nem mindegy, milyen zene, és hol szól

Amikor a vizsgálatban részt vevő alkalmazottak zenét hallgattak, jobb teljesítményt nyújtottak a munkában, de ez csak akkor működött, ha közvetlenül a fülükben szólt a zene, ha háttérzajként hallgatták, nem hatott pozitívan a teljesítményre.

Manuel Gonzalez, a New Jersey-i Seton Hall Egyetem szervezetpszichológusa azt mondja:

A zene segítségével csökkenthetők a rossz érzések a monoton munka közben.

Ha viszont nehéz és összetett munkát kell végezni, akkor nem ajánlatos a zenehallgatás. Az irodai vagy más, könnyebb munka közbeni zenehallgatáshoz előnyösebbek az egyszerű hangsorok és dallamok, ezek tudják igazán felszabadítani a pozitív érzelmeket eredményező dopamint.

Az összetett, moll hangnemben íródott zene stresszhormonokat szabadíthat fel, ami rossz hangulathoz vezethet. De az Ohio Állami Egyetem kutatói szerint – noha az egyszerű, dúr hangnemben írt zenének pozitívan kell hatnia rád – árthat is, ha éppen nem arra van szükségünk. Ugyanis ha nem a hangulatunknak megfelelő zenét hallgatunk, gyorsabban elfáradhatunk, mert rengeteg energiát fordítunk arra, hogy kizárjuk a zenét és kezeljük az érzelmeinket. Tehát a titok csupán annyi, hogy megtaláljuk a munkához megfelelő zenét, és akkor hatékonyabban haladhatunk majd.

Rovatok