Index Vakbarát Hírportál

Miért álmodjuk folyton ugyanazt?

2023. április 14., péntek 14:50

A rémálmok és a nem is feltétlen rossz, de visszatérő álmok sokunk életét megkeserítik. A sokszor a valósággal rémesen megegyező, fejünkben éjszaka lejátszódó filmek azonban komoly hatással lehetnek a mentális egészségünkre és a mindennapi teljesítményünkre is. De miért lehetnek visszatérő álmaink, és mit tehetünk ellenük?

Rémálmai vélhetően már mindenkinek voltak az életében, így érthető az is, ha az ember nem szívesen találkozik velük túl sűrűn. Ennek ellenére akadnak olyanok, akiknek életét a visszatérő álmok nehezítik meg igazán, amelyek sok esetben még csak feltétlenül rossz álomnak sem nevezhetők, mégis rendkívül idegölők tudnak lenni. 

Egyesek a lefekvés előtt néhány órával bekapott falatokat okolják a kellemetlen éjszakáért, vagy a saját mentális állapotukat kérdőjelezik meg egy-egy ilyen után, de vannak olyanok is, akik horrorfilmeket idézve a szellemvilág tevékenységét vélik felfedezni a rossz és visszatérő álmok mögött. 

Erről többnyire természetesen szó sincs, azonban az álmok némelyike több embernél is gyakran előfordul és vissza-visszatér. Ilyenek például a kihulló fogakról, a repülésről, egy irányíthatatlan autó vezetéséről vagy a zuhanásról szóló álmok is, amelyek általában sokkal inkább a rémálmok irányába hajlanak, leküzdésük pedig korántsem egyszerű.

A visszatérő álmok nagy valószínűséggel mély élettapasztalatokról vagy egyszerűen csak bizonyos problémákról szólnak, amelyek garantáltan megismétlődnek, hiszen jó eséllyel a személy életéhez és mentális állapotához köthetők

– mondta Deirdre Barrett álomkutató, a Harvard Medical School pszichológiaprofesszora a CNN-nek, hozzátéve: 

A rémálmok, különösen az ismétlődők hátterében traumák, stressz, szorongás és depresszió állhat.

Nem ördögtől való megfejteni az álmokat

Mivel az álmaink általában nem ismétlődnek, a szakemberek szerint mindössze kétszer vagy többször kell ugyanazt megálmodnunk, hogy visszatérőnek érezzük. Ezek a leggyakrabban ugyan gyerekkorban fordulnak elő, ám sok esetben egészen a felnőttkorig kísértik az embert, és a tévhitekkel ellentétben nem azonnal követik egymást, van, hogy csak hónapok vagy évek múltán tér vissza ugyanaz az álom.

A visszatérő álmok sok esetben teljesen ugyanolyanok, de megesik, hogy csak ugyanazokat a forgatókönyveket vagy személyes aggodalmakat alkotják újra, kicsit más köntösbe bújtatva. 

Ezeket azonban meglehetősen nehéz felmérni, ugyanis ezek az álmok általában a legtöbb embernél nem térnek vissza rendszeresen, amikor pedig ezekről kérdezik, befolyásolhatja a válaszát az emlék torzulása vagy az, hogy mennyire foglalkozik az álmaival. Vannak, akiknek álmai az iskolai dolgozatok, vizsgák, tesztek körül forognak, a stresszhelyzet pedig még akkor is előjöhet, ha már évek óta nem járnak iskolába – ami tükrözheti a kudarctól való általános félelmet. A fogak elvesztésével vagy károsodásával kapcsolatos álmok összefügghetnek valami más elvesztésével az életében, a reménytelenség vagy a védtelenség érzésével, vagy egészségügyi aggályokkal.

Egyes visszatérő álmok esetében az üzenet valóban egyértelmű – ha például többször is arról álmodik, hogy elkésik az iskolából vagy a munkából, valószínűleg gyakran ideges emiatt, míg más álmok esetében nem biztos, hogy egyetemes jelentést hordoz az éjszaka a fejünkben lejátszódó film. 

A felkészületlenség mellett az ismétlődő álmok gyakori témái közé tartozik a társadalmi zavar, a másokhoz képest való alkalmatlanság érzése is, valamint az autóbaleset vagy természeti katasztrófa formájában jelentkező veszély

– vélekedett az alvásszakértő, aki szerint a poszttraumás stresszel vagy szorongással küzdő embereknek nagyobb valószínűséggel vannak visszatérő álmaik. 

Mit tehetünk ellene? 

Amikor visszatérő álmokkal küzdünk, a szakértő szerint az alábbi kérdésekre kell először választ adnunk, ha szeretnénk megtalálni a jelenség gyökerét:

Ezek természetesen megoldani nem oldják a problémát, azonban az okára rávilágíthatnak. Ezek után érdemes hangsúlyt fektetni a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás kialakítására, ugyanis a fáradtság és stressz nagyban hozzájárulhat a rémálmok és a visszatérő álmok gyakoriságához. Érdemes emellett az álmokat megbeszélni egy közeli személlyel vagy egy szakemberrel, ez ugyanis segíthet abban, hogy valóban álomként kezeljük, ne valós történésként. Fontos nem megfeledkezni arról sem, hogy 

a lefekvés előtti alkoholfogyasztás, a dohányzás, az evés és az ivás elhagyása is segíthet a rossz és visszatérő álmok visszaszorításában. 

És ha ez sem válik be? Amennyiben az alábbiak közül az egyiket észleli, érdemes szakember vagy orvos segítségét kérni. Kérjen segítséget, ha

(Borítókép: yasinemir / Getty Images Hungary)

Rovatok