Index Vakbarát Hírportál

Minden idők legdrágább könyvét fogják elárverezni?

2023. április 17., hétfő 10:18

A májusban eladásra kerülő héber Biblia akár 50 millió dollárért is elkelhet, és ezzel megdöntheti minden idők legdrágábban eladott kéziratának rekordját. Tulajdonosa, Jacqui Safra műgyűjtő szénizotópos kormeghatározást végeztetett, így derült ki, hogy a könyv régebbi, mint az Aleppo vagy a Leningrádi kódex.

Május 16-án a Sotheby’s New York-i központjában fogják elárverezni azt az 50 millió dolláros Bibliát, a Sassoon-kódexet, ami jó eséllyel pályázhat a világ legértékesebb könyvének címére. Az árverésre bocsátott tárgy csillagászati ára azt jelzi, hogy a Biblia továbbra is releváns emberek milliárdjai számára szerte a világon.

Ősbibliák

A májusban elárverezésre kerülő Biblia héber nyelvű, a Kr. u. 10. századból származik, de nem ez a világ legrégibb kézirata, hiszen ott vannak a holt-tengeri tekercsek is (apokrifek, apokaliptikus könyvek, héber és görög nyelvű kéziratok, kommentárok), nagy részük a Kr. előtti utolsó és Kr. utáni első századból származik, több mint 30 000 töredék. A tekercsek a mai napig a Biblia legrégibb kézirataiként vannak számontartva. 

A Sassoont a holt-tengeri tekercsekhez vezető hiányzó láncszemként emlegetik, bár ott van még a Codex Vaticanus is, a Biblia legértékesebb görög kézirata a Kr. u. 4. század elejéről, amit a Vatikáni Könyvtárban őriznek a 15. század óta. Vagy a Vulgata, Szent Jeromos latin nyelvű bibliafordítása, ami az 5. század elején készült, nem új fordítás, hanem a Vetus Latina-hagyomány (vagyis „régi latin”, a Biblia Vulgata előtti latin fordításainak neve, a 2. századtól kezdve helyi, egyházközségi használatra született variánsok sokasága) különféle anyagait dolgozta össze, javította és átírta. A Biblia szövege több metamorfózison is keresztülment a különböző nyelvek és fordítások jóvoltából.

A Sassoon

A Sassoon-kódexen radiokarbonos kormeghatározást végeztek (eszerint a Biblia a Kr. u. 9. század végéről vagy a 10. század elejéről származik), és a paleográfia módszerével is próbálták meghatározni a szöveg korát, vagyis a betűk rajzolását figyelték abból a hipotézisből kiindulva, hogy az emberek a Kr. e. 3. században nem úgy írtak, mint a Kr. u. 2. században.

A kora középkorban a zsidó tudósok rendszereket dolgoztak ki a bibliai szövegek írásjelezésére, és mivel a héber ábécé nem jelöli szisztematikusan és pontosan a magánhangzókat, ugyanazt a szöveget gyakran különböző módokon lehet olvasni. Próbálták jelölni a magánhangzók kiejtését, a hangsúlyt, az első héber Biblia pedig a mai kiejtéssel a Kr. u. 10. században készült el. A most elárverezésre kerülő könyv, a Sassoon-kódex nevét tulajdonosáról, David Solomon Sassoonról (1880–1942) kapta, aki a judaika és héber kéziratok szenvedélyes gyűjtője volt.

A Sassoon-kódex a héber Biblia monumentális átalakulásáról tanúskodik a történelem során. A bibliai szöveg megjelenése könyv formájában döntő fordulópontot jelentett az isteni szó általunk történő értelmezésében, és arról tanúskodik, hogy milyen hatást gyakorolt a héber Biblia a civilizáció pilléreire – a művészetre, kultúrára, jogra és politikára – az évszázadok során

– mondja Sharon Liberman Mintz, a Sotheby’s könyvekkel és kéziratokkal foglalkozó részlegének judaika-főmunkatársa. A 9. század végén vagy a 10. század elején keletkezett könyv 12 lap kivételével a héber Bibliának mind a 24 könyvét tartalmazza, és a legkorábbi teljes, Leningrádi kódex néven ismert héber Bibliát egy évszázaddal megelőzi. Az írásjelei kissé eltérnek az Aleppo kódexétől (ami megelőzte a Leningrádit, csak hiányos), nem egyeznek a hivatalos kiejtés írásjeleivel. A Sassoon-kódex a Biblia könyveit kicsit más sorrendbe rendezi, mint ahogy mi ismerjük őket. Ézsaiás próféta könyvét például Ezékiel után találjuk, és nem Jeremiás könyve előtt.

A könyv Londonból érkezik Tel-Avivba, majd Amerika több nagyvárosában bemutatják a májusi New York-i árverés előtt. A Sotheby’s aukciósház becslései szerint 50 millió dollárért (18 milliárd forint) is elkelhet, és így megdöntheti a valaha legmagasabb áron aukcióra bocsátott kézirat rekordját, az amerikai alkotmány első kiadású példányáét, ami két éve kelt el 43 millió dollárért.

(Borítókép: A Sassoon-kódex a Tel Avivi Egyetemen 2023. március 22-én. Fotó: Nir Elias / Reuters)

Rovatok