Index Vakbarát Hírportál

Szabadon engedik a legidősebb, fogságban élő kardszárnyú delfint

2023. április 17., hétfő 16:43

Lolitával, az 56 éves gyilkos bálnával megtörténhet a Szabadítsátok ki Willyt! A több mint 50 évig delfináriumban szerepelő orka végre hazatérhet a Csendes-óceánba, de visszailleszkedése már kétséges.

Lolita, az 56 éves orka évtizedekig volt a floridai Miami Seaquarium sztárlátványossága, miközben az állatvédő aktivisták folyamatosan lobbiztak szabadon bocsátásáért – írja a BBC.

A szórakoztató-központ szóvivői végre bejelentették, hogy a következő két évben megkezdik az orka természetes élőhelyére való visszatelepítését. Ebben segíti őket a nonprofit Friends of Lolita szervezet. A kardszárnyú delfin áthelyezése azonban nem olcsó, a számlába ezért beszállt Jim Irsay, az Indianapolis Colts NFL-csapat tulajdonosa is. Elmondta, nagyon izgul a kardszárnyú delfin sorsa miatt, gyerekkora óra imádja a bálnákat.

Lolita, eredeti nevén Tokitae vagy Toki egy nőstény gyilkos bálna. A National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) szerint ezek az orkák kizárólag a Csendes-óceán északi részén élnek, de az év több hónapját a Washington állambeli Puget Soundban töltik. Populációjukat 2005-ben veszélyeztetettnek minősítették, részben a vadászat és a fogságba vetés miatt, aminek Lolita is áldozatul esett a hetvenes években.

Jason Colby környezettörténész és a Victoria Egyetem professzora könyvet is írt a gyilkos bálnákról, ebben olvashatjuk, hogy a hetvenes években a környezetvédők a halászok halóinak kivágásával próbálták kiszabadítani az állatokat. De sokszor történt baleset, például az állatok belegabalyodtak a hálókba. Lolita kifogásakor négy borjú meg is fulladt.

Lolitát eladták a Miami Seaquariumnak, ahol egy másik bálnával, Hugóval együtt lépett fel. Hugo azonban 1980-ban meghalt, így Lolita több mint 40 éve nem volt bálnatársaságban.

Ha szabadon engedik, ő lesz a legidősebb orka, akit új élőhelyre telepítenek – amely egyúttal a régi is.

Lolita a Seaquariumban egy 26x11 méteres tartályban élt, amely veszélyesen szűk egy nagyjából hat méter hosszú állatnak, úgyhogy szabadon bocsátása már igen aktuális, de szakértők szerint Lolita életkora és az, amennyi időt fogságban töltött, megnehezíti a visszailleszkedését, önálló táplálkozását. Az állatnak a legjobb valószínűleg egy tengeri karám lenne, ami lehetővé tenné, hogy érezze az otthoni vizet, de megmaradnának a sok évtizedes, megszokott körülmények is.

(Borítókép: Lolita 2010-ben. Fotó: Jeff Greenberg / Universal Images Group / Getty Images)

Rovatok