Index Vakbarát Hírportál

Megszületett az eddigi legpontosabb becslés a Tejútrendszer tömegéről

2023. április 24., hétfő 21:18

Az eddigi legnagyobb adatkészletet felhasználva készült el a kínai tudóscsoport mérése az Európai Űrügynökség GAIA obszervatóriumának adatainak felhasználásával, eszerint galaxisunk tömege nagyjából 805 milliárd naptömeg.

Az eddigi legnagyobb adatmennyiség felhasználásával készült a mérés, és bár ez irdatlan nagy méret a feldolgozáshoz, de mégis kisebb, mint az amerikai tudósok 2019-es becslése. A Tejútrendszer tömegének mérése a jelenlegi technológiákkal lehetetlen, bár a becslések évről évre egyre pontosabbak.

A Kínai Tudományos Akadémia Nemzeti Csillagászati Obszervatóriumának tudósai a The Astrophysical Journalban megjelent cikkükben részletezték módszertanukat: 260 ezer csillagból álló adatkészletet használtak, az adatok nagy része az ESA GAIA obszervatóriumától származott. Bár ez az eddigi legnagyobb adatkészlet a 260 ezer csillaggal, még mindig viszonylag kis része annak a galaxisnak, amiről úgy gondolják, hogy legalább 100 milliárd eltérő tömegű csillagnak ad otthont.

A becslés során megmérték a Tejútrendszer forgási görbéjét, ami egy csillagászati objektumnak a galaxis középpontjától való sugárirányú távolságához viszonyított keringési sebessége. Az új becslés a Tejútrendszer forgási görbéjének eddigi legpontosabb mérése.

A mérés azért is fontos, mert ha ismerjük a Tejútrendszer tömegét, akkor lehetővé válik „kozmológiai kontextusba” helyezése, és össze lehet hasonlítani a fejlődő univerzum galaxisainak szimulációival

– mondta Roeland van der Marel, a marylandi Űrtávcső Tudományos Intézet munkatársa.

Rovatok