Index Vakbarát Hírportál

A kihalás fenyeget több teknősfajt is

2023. április 30., vasárnap 17:09

Bár kevesen gondolnák, a hongkongi betondzsungel mégis több ezer, veszélyeztetett teknős számára ad menedéket, ugyanis ott kevésbé voltak kitéve az orvvadászoknak, mint máshol. Legalábbis mostanáig – ugyanis az elmúlt években a városban is megjelentek a vadorzók, és emiatt a teknősöket már a kihalás fenyegeti.

Drámaian növekszik az orvvadászok száma Ázsiában, akik Sung Yik-hei egyetemi docens szerint a teknősök utolsó mentsvárát, Hongkongot is elkezdték bevenni. A Lingnan Egyetemen tanító férfi több mint egy évtizede figyeli a város teknősállományát, amely a becslései szerint ez idő alatt 60-80 százalékkal csökkent.

Úgy vélte, hogy a teknősök helyzetének nyilvánosságra hozatala lehet az utolsó esélye, hogy megmentsék őket a kihalástól, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy meg kell törni azt a titkolózást, amely oly sokáig védte őket.

Korábban nem akartuk elmondani az embereknek, hogy Hongkong mekkora teknőspopulációval rendelkezik, mert attól tartottunk, hogy majd vadászni kezdenek rájuk, de a helyzet elérkezett egy olyan pontra, amitől már nem lehet rosszabb

– magyarázta a CNN-nek Sung.

A populációk között, amelyek megőrzéséért küzd, számos faj megtalálható, például a Cuora trifasciata, amelyet egykor a gyógyászatban is használtak, de ma már leginkább egzotikus háziállatként ismert – ritkasága és furcsa külseje miatt csak még értékesebbé vált az orvvadászok számára.

A vevők ugyanis a fejükön található aranycsíkokat a jólét szimbólumának tekintik, és szélsőséges esetekben akár több százezer dollárt is hajlandók fizetni érte.

Sung szerint körülbelül 100 példányt tartanak még Hongkongban, mely a világ egyik utolsó jelentősebb számú populációja.

Hasonlóan nehéz helyzetben van a Sacalia bealei is, amelyből kevesebb mint 200 példányt tartanak számon Hongkongban, és ismeretlen – de feltételezhetően nagyon kis számban – a kínai szárazföldön.

Ezeknek a teknősöknek a tarkóján két szem alakú mintázat található, mely feltételezhetően egy evolúciós tulajdonság, amely a ragadozók elriasztására szolgál.

Egyedi külseje miatt az egzotikus állattartók számára is prémiumnak számít, és értéke ugyan meg sem közelíti a Cuora trifasciatáét, a vevők még így is több száz dollárt fizetnek értük a feketepiacon.

A CNN információi szerint a hongkongi rendőrség jelenleg is aktívan foglalkozik a orvvadászat visszafokozásával, a természetvédők szerint azonban nagyobb volumenű akciókra lenne szükség.

(Borítókép: Cuora trifasciata. Fotó: Peter Byrne / PA Images / Getty Images)

Rovatok