Index Vakbarát Hírportál

Veszélyes szúnyogok lepik el Európát, súlyos betegségeket hozhatnak magukkal

2023. április 30., vasárnap 05:59

Mára Magyarországon is megjelent három idegenhonos csípőszúnyogfaj, melyek miatt egyre nő egyes betegségek terjedésének esélye.

Az egyre nagyobb számban érkező szúnyogokkal párhuzamosan nő bizonyos betegségek terjedésének kockázata, mivel ezek a rovarok vektorként viselkedve szállítják a patogéneket Európába.

Egy skót kutatás arra vállalkozott, hogy felmérje, a jelenlegi helyzetben és a jövőben mi várható egyes betegségek terjedésében, különböző klímaforgatókönyveket figyelembe véve. 

A tigrisszúnyogok már Magyarországon is megjelentek

Már a mediterrán tájakon is megjelentek az ázsiai tigrisszúnyogok. Ez a faj olyan betegségek terjesztésére képes, mint a dengue-láz, a zika, a nyugat-nílusi vírus vagy a chikungunya-láz. Ez a szúnyogfaj a következő évtizedekben már Angliában és Walesben is letelepedhet.

A szúnyogok az általuk terjesztett betegségek révén a világ legveszélyesebb állatai: évi egymillió ember halálát okozzák az átadott patogénekkel.

Nekik köszönhető, hogy az elmúlt 50 évben a dengue-lázas esetek száma megharmincszorozódott, jelenleg az emberiség 40 százaléka, közel hárommilliárd ember él dengue veszélyeztette térségben – írja az euronews.com.

Az elmúlt tíz-tizenöt évben Magyarországon is megjelent három idegenhonos csípőszúnyogfaj. Az ázsiai tigrisszúnyog, a japán bozótszúnyog és a koreai szúnyog mára meglehetősen elterjedt hazánkban, de nem talált komoly járványügyi fenyegetettségre utaló jelet az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) 2019 óta működő, kutatói-társadalmi összefogáson alapuló Szúnyogmonitor projektje. 

(Borítókép: Ázsiai tigrisszúnyog (Aedes albopictus). Fotó: Smith Collection / Gado / Getty Images)

Rovatok