Index Vakbarát Hírportál

Jön a nyár, erre figyeljünk, hogy elkerüljük a bőrrákot!

2023. május 4., csütörtök 09:36

Holló Péter, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika igazgatója elmondta, milyen kezeléseket alkalmaznak és mire figyeljünk oda fokozottan, hogy megelőzzük a súlyos, akár életveszélyes melanómák kialakulását.

Lényegesen meghosszabbodott az áttétes melanómás betegek túlélési esélye Magyarországon. Holló Péter, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika igazgatója elmondta, több terápiás és egyéb kezelési lehetőséget fejlesztettek és vezettek be itthon, de hangsúlyozta,

A betegség kezelése továbbra is akkor a leghatásosabb, ha korai stádiumban észlelik.

A melanóma az emberi szervezetben előforduló egyik legsúlyosabb daganattípus, ami előrehaladott állapotban rövid időn belül akár halálhoz is vezethet. A bőr daganatos elváltozásainak gyakorisága, ezen belül a melanóma előfordulása az utóbbi tizenöt évben csaknem megduplázódott. A Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikáján az új esetek száma tavaly meghaladta a háromszázat.

Holló azt is elmondta, minden évben egyre több új beteget látnak el. A melanóma vagy melanómagyanús elváltozásokat a lehető leggyorsabban műtéti úton eltávolítják, a szükséges kezelésekről a szövettani eredmény után döntenek. További vizsgálatokkal az is megállapítható, hogy a daganat okozott-e már áttéteket. A rendszeres, évente elvégzett szűrővizsgálattal a már korai stádiumban felismert betegség nagyobb eséllyel gyógyítható, így szakszerű kezeléssel nem alakul ki bőrrák.

Az alapos önvizsgálat szintén elengedhetetlen része a megelőzésnek. Amennyiben egy új elváltozás jelenik meg a bőrön vagy egy régi anyajegy alakja, formája, színe megváltozik, azonnal orvoshoz kell fordulni

– hívja fel a figyelmet Holló Péter a Semmelweis Egyetem közleményében.

A legagresszívabb bőrdaganattípus kialakulásában több örökletes tényező is szerepet játszik, hiszen főként a világos bőrűeket, világos szeműeket veszélyezteti, illetve azokat, akiknek sok anyajegyük van, vagy a melanóma korábban előfordult már a családjukban. A genetikai tényezők mellett a környezeti hatások is meghatározóak, a káros UV–sugárzás, a többszöri leégések száma összefügg a betegség kialakulásával. De az immunrendszer állapota is fontos: ha védekezőrendszerünk gyenge, több betegségre lehetünk hajlamosak, és a melanóma is könnyebben alalkulhat ki.

Jön a nyár: magas UV–sugárzás esetén kerüljük a direkt napfényt 11 és 15 óra között, használjunk magas faktorszámú fényvédő készítményeket, a gyerekek és a felnőttek is viseljenek sapkát és bőrfelszínt takaró ruházatot, illetve napszemüveget! Ezekkel a megelőző intézkedésekkel csökkenthető a rosszindulatú bőrelváltozások előfordulása.

Rovatok