Index Vakbarát Hírportál

Aki kétnyelvű, okosabb marad időskorában is

2023. május 5., péntek 18:33

A Neurobiology of Aging folyóirat áprilisi számában publikált tanulmány szerint a kétnyelvűség védelmet nyújthat a demencia és a kognitív hanyatlás ellen. Egy 20 éves kutatás végén, több száz ember vizsgálata után kiderült, hogy az egész kis kortól két nyelvet használók magasabb pontszámot értek el a tanulási, memória-, nyelvi és önkontrollteszteken, mint azok, akik csak egy nyelvet beszéltek.

Több tanulmány és vizsgálat bizonyította már, hogy a dohányzás mellőzése, a mozgás, az egészséges táplálkozás, a közösségi élet, a kapcsolatok mind javítják az időskori élet minőségét, és csökkenthetik a kognitív zavarok előfordulását is. Egy újabb publikáció szerint azonban egy beszélt második nyelv aktív használata is összefügghet az agy szerkezetének és működésének megváltozásával. 

vizsgálatban 746, 59 és 76 év közötti embert teszteltek szókincs-, memória-, figyelem- és számolási feladatokban. 40 százalékuk teljesen egészséges volt, a többieknél viszont előfordult zavartság és emlékezetkiesés. Azok, akik 13-tól minimum 30 éves korukig, illetve 30 és 65 éves koruk között naponta használtak egy második nyelvet, magasabb pontszámot értek el a feladatokban, mint azok, akik nem használtak intenzíven két nyelvet.

Az öregedés az általános feldolgozási sebesség, a memória, a nyelvi, térbeli és végrehajtói kontroll csökkenésével jár. Neurális szinten a kognitív változások a szürke- és fehérállomány integritásának anatómiai változásaiban, különösen a prefrontális kéregben és a hippokampuszban jelennek meg. A kutatások szignifikáns összefüggést mutattak a kognitív hanyatlás elleni védelem és a különböző életmódstílusok között. 

Aktív többnyelvűség

De a két- vagy többnyelvűség önmagában nem elegendő a kognitív hanyatlás elleni védelemhez, hiszen akkor a világ népességének többsége védett lenne. A kétnyelvűség csak akkor véd, ha a nyelvhasználat aktív, vagyis az agy folyamatosan rá van kényszerítve a nyelvi váltásra.

A kétnyelvűség által állítólag javított funkciók és agyi régiók nagymértékben átfedésben vannak azokkal, amik a kognitív öregedés és a demencia miatt hanyatlanak.

Ráadásul a hatás még jobban kijön az idős populációban, mivel ők még kevésbé vannak kitéve más kognitívan stimuláló feladatoknak, mint a fiatalabbak (zenélésnek, videójátékoknak, közösségi médiának).

Egy 2020-as vizsgálat szerint átfedés van a neurodegeneratív betegségek, például a Huntington-kór, a Parkinson-kór, a sclerosis multiplex és a kétnyelvű nyelvfeldolgozás agyterületei között. 

A kétnyelvűeknél a kognitív és nyelvi kontroll folyamatosan részt vesz a nyelvek és használatuk kezelésében. Emiatt agyi stimulációja teljesen egyedi más tevékenységekhez képest – például a testedzéshez viszonyítva, ami sokkal korlátozottabb. Az idegtudósok hipotézise az, hogy a kétnyelvű emberek gyors váltása a nyelvek között képessé teszi őket arra, hogy hasonló stratégiákat alkalmazzanak más területeken is (például egyszerre több feladat végzésekor vagy az érzelmek kezelésében, az önkontrollban). Ezek késleltethetik a demencia kialakulását.

Rovatok