Index Vakbarát Hírportál

Megfejtették, miért vagyunk a szelfik rabjai

2023. május 5., péntek 08:52

A legtöbben rosszul vannak tőle, mégsem csak az önimádó, nárcisztikus emberek szelfiznek előszeretettel – derült ki egy friss, német tanulmányból. A kutatók szerint az önmagukat fotózó emberek sokkal inkább személyes hangulatukat és érzéseiket szeretnék dokumentálni az adott pillanatban, mintsem a körülöttük elterülő tájjal, vagy más fizikai tényezőkkel szeretnének felvágni.

Amikor valakit szelfizni látunk, hajlamosak vagyunk arra, hogy azonnal önimádónak vagy nárcisztikus személyiségnek tituláljuk, pedig a legtöbb esetben erről szó sincs. 

Ezt a felvetést egy új publikáció is alátámasztja, a német Tubingeni Egyetem kutatói ugyanis azt állítják, hogy

a szelfik amiatt igazán népszerűek, mert hasznos módot jelntenek a pillanatok mélyebb jelentésének megragadására

Ráadásul, amikor a telefonunk elülső kameráját használjuk, és az aktuális jelenetet vagy történést a saját magunk részvételével szeretnénk megörökíteni, az azért van, mert a fizikai élmény mellett a személyes érzéseinket is szeretnénk dokumentálni, nem csupán a környezetet a kamera vagy telefon mögül.  

A tanulmány vezető szerzője, Zachary Niese – aki korábban az Ohio Állami Egyetemen dolgozott, míg jelenleg a németországi Tubingeni Egyetem doktori ösztöndíjasa – úgy véli:

Bár néha gúnyolódnak a fotózási gyakorlaton a populáris kultúrában, a szelfik képesek segíteni az embereknek újra kapcsolódni múltbeli élményeikhez és tapasztalataikhoz. Ezek a fotók egy pillanat tágabb részét is dokumentálhatják, így nem kell, hogy a szelfizés hiúságot jelentsen

– idézi a Daily Mail

Az egyetem a tanulmány részeként hat kísérletet végzett el, 2113 önkéntes bevonásával. Az egyikben arra kérték a résztvevőket, hogy olvassanak el egy listát, amely különböző opciókat tartalmaz, olyanokat, mint például egy nap a tengerparton, vagy városnézés a családdal – majd értékeljék, hogy számukra az adott élmény mennyire fontos, vagy jelentőségteljes. 

A kutatók szerint minél magasabbra értékelték a résztvevők az adott esemény jelentését, annál nagyobb százalékban mondták azt, hogy maguk is biztosan szerepelnének az ott elkészített képeken. 

Egy másik kísérletben a résztvevők Instagram-fiókjában közzétett fotókat vizsgálták meg. Az eredmények itt azt mutatták, hogy ha a fényképen az azt készítő személy is szerepelt, akkor azt állították, hogy azt a pillanat szélesebb jelentésének bemutatása miatt készítette saját maga részvételével – érzések, történések, és a személyes hangulat bemutatása érdekében. Egy izzadt, kiszáradt szájjal fotózkodó ember képe, egy üres kulaccsal például beszédesebb a sivatagban, mint egy simán befotózott, kiürült üvegé, nem? 

A tanulmány készítői emellett megállapították, hogy azok a fotók, amelyeken a látottak a saját szemszögükből vannak lefényképezve, a fizikai élmény miatt, nem pedig érzések, hangulatok bemutatása miatt készültek – míg a szelfik esetében a személyes benyomás bemutatása a cél, nem pedig a háttérben feltűnő Eiffel-torony vagy égszínkék tenger. 

A kutatók szerint emiatt a legtöbb esetben az is elvethető, hogy a szelfiző ember nárcisztikus vagy éppen önimádó, és ezért fotózza állandóan magát, hiszen sokszor valóban egy adott hangulat vagy pillanat megragadása lehet a fotó elkészítésének célja – még ha létezik a fürdőszobában csücsörítve fotózkodó, magamutogató ellentét is. 

Nem feltétlen hiúság a szelfigyártás

A szelfik az elmúlt évtizedben a modern kultúra mindenütt jelen lévő elemévé váltak. Legyen szó egy gyors pillanatról egy nevezetesség előtt, vagy egy gondosan megkomponált képről a barátokkal, manapság nehéz úgy kimenni az utcára, hogy ne fussunk bele szelfiző emberekbe. 

De mégis miért készítenek szelfit az emberek?

A szelfizés mindenekelőtt

a dokumentálás és a tapasztalatok megosztásának egyik népszerű és sokszor igen hasznos módja.

Amikor szelfit készítünk egy gyönyörű helyszínen, vagy barátainkkal egy koncerten, egy pillanatot örökítünk meg, amelyre pontosan úgy szeretnénk emlékezni és megosztani másokkal. A közösségimédia-platformok, mint például az Instagram és a Facebook, minden eddiginél egyszerűbbé tették ezeknek a pillanatoknak a szélesebb közönséggel való megosztását – így ezek a platformok csak ráerősítettek az elülső kamerával való fényképezkedésre. 

A szelfik az élmények dokumentálása mellett önmagunk kifejezésére is szolgálhatnak.

Szelfik segítségével megmutathatjuk stílusunkat, személyiségünket vagy az aktuális hangulatunkat. 

Ezek a képek a másokkal való kapcsolatteremtés egyik módjául is szolgálnak. Amikor szelfiket osztunk meg a közösségi médiában, azzal lehetővé tesszük mások számára, hogy lássák életünk egy részét. A szelfik segítségével beszélgetéseket indíthatunk, visszajelzést kaphatunk megjelenésünkről vagy stílusunkról, vagy

egyszerűen csak megmutathatjuk legújabb kalandjainkat.

Emellett ezekkel a fotókkal növeljük az önbecsülésünket. Ha olyan szelfit készítünk, amelyre büszkék vagyunk, és pozitív visszajelzést kapunk ezekre másoktól, az az érvényesülés és a magabiztosság érzését keltheti bennünk. A szelfik segíthetnek abban, hogy jól érezzük magunkat – még ha csak egy pillanatról is van szó. 

Összefoglalva, sok oka van annak, hogy az emberek szelfiket készítenek. Az élmények dokumentálásától az önkifejezésen át a másokkal való kapcsolatfelvételig és önbecsülésünk növeléséig a szelfik népszerű és hatékony eszközzé váltak a modern kultúránkban.

Rovatok